LAJK ZA AJATOLAHA

'Božji izaslanik' na Twitteru i Facebooku

19.12.2012 u 11:54

Bionic
Reading

Blokada Twittera i Facebooka u Iranu nije spriječila milijune prkosnih Iranaca da i dalje 'postaju' i osvježavaju svoje statuse. Sada im se pridružio i vrhovni vođa, ajatolah Ali Khamenei (73), sa službenim statusom Božjeg izaslanika na Zemlji

Vijest da se Khamenei pridružio Facebook obitelji objavljena je na ajatolahovom Twitteru, koji po svemu sudeći administriraju djelatnici njegovog ureda. U svega nekoliko dana, Khamenei je prikupio više od 15.000 'lajkova', te privukao golemu pažnju u domovini i inozemstvu.

Ne tako davno, iranske vlasti etiketirale su društvene mreže kao dekadentne primjere zapadne invazije ljubitelja cionista. No kako se društvenim mrežama priključivalo sve više ljudi, službeni Teheran ostao je usamljen u svojim osudama.

Posljednja objava na Facebook stranici vrhovnog vođe je video snimka na kojoj vođa libanonskog Hezbollaha Hassan Nasrallah i Khamenei odvojeno lamentiraju o konceptu novog Bliskog istoka.

'Nema sumnje da će se ustrojiti novi Bliski istok. Taj Bliski istok bit će islamski Bliski istok', govori Khamenei skupini iranskih dužnosnika u veljači 2010, u osvit Arapskog proljeća. Prodemokratske pokrete iz Arapskog proljeća Khamenei naziva 'islamskim buđenjem' i povezuje ih s Islamskom revolucijom u Iranu 1979. godine.

Drugi 'post' je stara fotografija Khameneija s ajatolahom Rouhollahom Khomeinijem, osnivačem Islamske Republike Iran.

Komentari su svakakvi - od 'čestitke mom suosjećajnom vođi' do 'smrt diktatoru'. Neki su naknadno uklonjeni.

Vicotria Nuland, glasnogovornica američkog State Departmenta, našalila se da će Washington brojiti 'lajkove' na Khameneijevoj stranici.

Iran je blokirao pristup više od pet milijuna internet stranica, no Iranci premošćuju blokade uz pomoć proxy servera i VPN-a.

Khamenei je dosad objavio oko 3.200 'tvitova' na engleskom, arapskom i farsiju, a prati ga oko 7.500 ljudi. On, međutim, ne prati nikoga.