PROPITKIVANJE EPIDEMIOLOŠKIH MJERA

Božinović: Ustavni sud potvrdio legitimitet Nacionalnog stožera, a zabrana rada trgovina nedjeljom nije bila politička odluka

14.09.2020 u 21:56

Bionic
Reading

Načelnik Nacionalnog stožera civilne zaštite, ministar Davor Božinović istaknuo je u ponedjeljak da je Ustavni sud danas potvrdio legitimitet Stožera te ponovio da zabrana rada trgovina nedjeljom na početku epidemije nije bila politička odluka u predizborno vrijeme.

Dodao je kako su oni oduvijek govorili da Vlada radi u skladu s Ustavom.

'Naravno, dok Ustavni sud ne donese odluku, ne možete biti sigurni, ali važno je da je Ustavni sud potvrdio legitimitet Stožera', kazao je ministar unutarnjih poslova i načelnik Nacionalnog stožera CZ Božinović.

Ne misli da je zabrana rada nedjeljom bila politička odluka.

'Ta odluka nije bila politička, ona je bila donesena na temelju epidemiološke struke. Struka je tako procijenila', rekao je Božinović vezano za odluku Ustavnog suda kako zabrana rada nedjeljom nije bila u skladu s Ustavom, odnosno da je odluka o zabrani rada trgovina nedjeljom bila legitimna, međutim da nije bila razmjerna.

Ne bih komentirao tu odluku Ustavnog suda, mada je Ustavni sud kazao da je odluka bila legitimna, međutim da nije bila razmjerna, a tek ćemo vidjeti kako oni to obrazlažu. Siguran sam kako je i javnost shvatila da je to bila odluka koja je bila posvećena zaštiti života i zdravlja ljudi, kazao je Božinović.

Ustavni sud danas je odbacio sve ostale prijedloge za ocjenom ustavnosti odluka Nacionalnog stožera, čime je, istaknuo je Božinović, potvrđen legitimitet Stožera.

Na oporbene kritike da je 'Ustavni sud politički iskonstruiran', odgovorio je da je pozicija oporbe - da kritizira.

'Oni će nastaviti kritizirati, ali na nama je da se nosimo s bolešću kako znamo', istaknuo je potpredsjednik Vlade ministar Božinović.

Ne razmišlja se o maskama na otvorenom

Rekao je i da u ovom trenutku Nacionalni stožer CZ nema novih mjera i ne razmišlja se o uvođenju maski na otvorenom.

O smanjenju broja novozaraženih u Hrvatskoj, kojih je danas 65, Božinović je pojasnio da je ponedjeljkom uvijek manja brojka jer se nedjeljom manje testira.

'Nadamo se da idemo prema zadržavanju krivulje i da ona neće rasti, ali to će ovisiti o svima nama. Vidjeli smo da ni ljeto nije usporilo virus', rekao je.

  • +15
Testiranje na koronavirus u Zagrebu Izvor: Pixsell / Autor: Goran Stanzl/PIXSELL

Božinović je istaknuo da je sada praktički sve otvoreno te da se svaki dan razmišlja, analizira i predviđa što dalje.

Za odluke lokalnih stožera u Istri i Međimurju da se ukine obvezno nošenje maski u školama rekao je kako su sukladne uputama.

'Lokalni stožeri mogu donositi takve odluke. Situacija je sada povoljna. Ukoliko bude padao broj zaraženih u ostalim županijama, i one će donijeti takve mjere', zaključio je Božinović.