koronakriza

Božinović: Totalni lockdown nije opcija, kao niti policijski sat

  • Autor: N. S./Hina
  • Zadnja izmjena 24.10.2020 17:14
  • Objavljeno 24.10.2020 u 17:14
Davor Božinović

Davor Božinović

Izvor: Pixsell / Autor: Goran Stanzl

Potpredsjednik Vlade i voditelj Nacionalnog stožera civilne zaštite Davor Božinović izjavio je u subotu nakon sastanka u Vladi da će sutra biti predstavljene nove epidemiološke mjere u borbi protiv koronavirusa, no neće se uvoditi niti totalni lockdown ni policijski sat.

"Sutra ćemo izaći sa setom novih mjera fokusiranih na ograničavanje bliskih kontakata, što je svaki kontakt u zatvorenom prostoru manji od dva metra a na otvorenom prostoru manji od metar i pol", istaknuo je Božinović na konferenciji za novinare nakon sastanka Vlade RH o pripremi Nacionalne razvojne strategije Republike Hrvatske do 2030. te Nacionalnog plana oporavka i otpornosti, na kojem je premijer Andrej Plenković najavio i nove mjere u borbi protiv epidemije koronavirusa.

Ministar Božinović je poručio i da policijski sat nije opcija, kao ni totalni lockdown. Hrvatski zavod za javno zdravstvo (HZJZ) donio je cijeli niz preporuka s porukom da gospodarstvo ne smije stati, ali i bolnice moraju funkcionirati, naglasio je.

"Sve što radimo je postrožavanje mjera, ali još uvijek s glavnim ciljem da se zadrže gospodarske aktivnosti, kakav-takav društveni život te da se održi zdravstveni sustav dostupan onima kojima je potreban", rekao je Božinović. Naglasio je da je to ideja kojom Nacionalni stožer civilne zaštite nastupa kroz cijelo ovo razdoblje.

Provedbu epidemioloških mjera pratit će inspekcija civilne zaštite, državna inspekcija i policija. Sastavni dio nove preporuke bit će i preporuke poslodavcima u smjeru da organiziraju, kada je to moguće, rad od kuće. "Preporučit ćemo da se smanje privatna druženja, proslave i svadbe koje su se pokazale kao mjesta gdje se najbrže širi koronavirus", rekao je Božinović.

  • +4
  • +1

Izjave Andreja Plenkovića na Banskim dvorima

Izvor: Cropix / Autor: Boris Kovacev

 Ministar zdravstva Vili Beroš rekao je da se u zagrebačkom KB Dubravi pune pripremljeni kapaciteti, a tijekom jučerašnjeg dana su zaprimljena 42 bolesnika, što je znatno više nego inače.  "Proljetos smo pokazali brzinu transformacije i fleksibilnost zdravstvenog sustava. Sada su izazovi  veći i trebat ćemo biti još brži", rekao je Beroš. 

  Sutra se sastaje Nacionalni stožer, ali i ekspertna skupina Kriznog stožera Ministarstva zdravstva kako bi se dogovorili detalji prilagodbe novonastaloj situaciji s porastom broja novozaraženih, najavio je.  Ministar zdravstva je potvrdio i da se razmišlja o mogućoj animaciji šireg kruga stručnog zdravstvenog osoblja koji bi mogli pomoći zdravstvenom sustavu.

 Dodao je kako odluka o mobilizaciji dopušta ekspertnoj skupini i njemu kao ministru preraspodjelu zdravstvenog kadra.  "Bitno je biti brz i znati prioritete", istaknuo je ministar Beroš.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!