30. obljetnica

Božinović: Slavimo uspjeh 112. brigade i sjećamo se žrtve i hrabrosti branitelja

28.06.2021 u 12:45

Bionic
Reading

Davor Božinović, potpredsjednik Vlade i ministar unutarnjih poslova te izaslanik premijera, sudjelovao je u ponedjeljak u Zadru na obilježavanju 30. obljetnice 112. brigade Hrvatske vojske gdje se slavio uspjeh brigade te prisjetilo žrtve i hrabrosti hrvatskih branitelja.

Božinović je nakon polaganja vijenaca ispred Središnjeg križa na Gradskom groblju Zadar istaknuo da je 112. brigada na svoja pleća primila teško breme, počevši od 28. lipnja 1991. kad je donesena zapovijed o osnutku brigade koja je pokrivala obranu od Stankovaca do Karlobaga, od Velebita do zadarskih otoka.

"To područje bilo je strateški važno i nama i agresoru. Više od 11.000 ljudi prošlo je kroz ovu brigadu i ona je svoju snagu pokazala već u listopadu 1991. godine, kada je obranila Zadar", poručio je Božinović.

Dodao je da su iz te brigade narasle i stvarale se udarne postrojbe Hrvatske vojske, odnosno barem tri do četiri različite postrojbe veličine brigada, pri čemu je 112. u punom sjaju zasjala u vojno-redarstvenoj akciji Oluja.

Napomenuo je da su poginula 74 pripadnika brigade, a dvojica se još uvijek vode kao nestali.

"Moramo se prisjetiti i pokojnih pripadnika koji su preminuli nakon oslobođenja, ali tu smo i da slavimo veličinu uspjeha ove brigade i održavamo sjećanje na žrtvu i hrabrost hrvatskih branitelja i to ćemo stalno raditi", naglasio je Božinović.

Inače, riječ je o prvoj brigadi osnovanoj na zadarskom području kroz koju je prošlo 11.000 branitelja, što je čini najbrojnijom brigadom u Hrvatskoj.