obljetnica osnutka 101. brigade

Milanović gledao slike poginulih branitelja: Gdje sam ja bio? Ja nisam bio u ratu, bio sam u Zagrebu, radio sam za Hrvatsku, ali nisam nosio pušku.

11.06.2021 u 21:03

Bionic
Reading

Predsjednik Republike Zoran Milanović sudjelovao je u petak na 30. svečanoj obljetnici osnutka 101. brigade Zbora narodne garde, odnosno Hrvatske vojske, te je pritom istaknuo kako se svi moramo držati zajedno iako u demokraciji nije moguće isto misliti i govoriti.

Svečanost je održana u Centru za kulturu i obrazovanje Susedgrad u Gajnicama, a prilikom svečanosti prikazali su se slajdovi fotografija svih poginulih pripadnika 101. brigade.

Predsjednik je u svojem govoru istaknuo kako je taj detalj bilo dirljivo i ponizno gledati.

"Natjera te da na trenutak spustiš pogled i da se zapitaš: Gdje sam ja bio? Ja nisam bio u ratu, bio sam u Zagrebu, radio sam za Hrvatsku, ali nisam nosio pušku. Slava i čast, što da kažem više od toga", poručio je Milanović.

Istaknuo je kako se moramo držati zajedno iako u demokraciji nije moguće isto misliti i govoriti.

"Svađa zna biti katkada produktivna, ali bitno je da se složimo. Da shvatimo da nas malo, koliko nas ima, ne možemo nikako uspjeti i da nemamo šanse ako nemamo nekakvu osnovnu razinu sloge", naglasio je Milanović.

Predsjednik je dodao kako ćemo vječno pamtiti ljude koji su svoje živote dali tijekom rata.

Izvor: Pixsell / Autor: Jurica Galoic/PIXSELL

"Zadržimo sjećanje na te ljude, na te hrabre ljude. U svakoj velikoj priči, u svakoj velikoj plovidbi i avanturi uvijek se sve svodi na malo dobrih i pravih ljudi. Oni su branili Hrvatsku. Svi drugi su bili dobronamjerni i promatrači. Živjela naša zemlja, dajmo joj sve što možemo, dajmo joj malo više od toga, ali ove ljude ne smijemo zaboraviti", poručio je Milanović.

Uz predsjednika Milanovića prisutni su još bili i predsjednik Udruge 101. brigade ZNG-a/HV-a Sergije Dražić, državni tajnik u Ministarstvu hrvatskih branitelja i izaslanik predsjednika Vlade Darko Nekić, zastupnik u Hrvatskom saboru i izaslanik predsjednika Sabora Ante Deur te posebni savjetnik predsjednika za veterane Domovinskog rata Marijan Mareković.

Predsjednik Milanović uputio se nakon toga u Brdovec gdje će sudjelovati na obilježavanju Dana općine Brdovec i otkrivanju spomenika „U mojem je kraju moj početak“ poginulim hrvatskim braniteljima općine Brdovec.