DODATNE AKTIVNOSTI

Božinović o migrantima: Europa će shvatiti ono što mi već godinama predlažemo

08.09.2023 u 17:38

Bionic
Reading

Ministar unutarnjih poslova Davor Božinović istaknuo je u petak kako Hrvatska bilježi pojačani trendove ilegalnih migracija te da je nužno organizirati i aktivnosti izvan teritorija Europske unije kako bi se ilegalne migracije kanalizirale u redovite i zakonski utemeljene

''Ja sam siguran da će Europa u narednom razdoblju shvatiti, a mi to predlažemo već cijeli niz godina, da ovakav način nije dobar ne samo za EU, već i za migrantsku populaciju", kazao je Božinović.

"Kao EU morat ćemo organizirati neke aktivnosti izvan teritorija EU i probati taj proces kanalizirati u redovite migracije koje će biti zakonski utemeljene i kako nedorečenim rješenjima ne bi dolazili u situaciju da migranti umiru na putu i da krijumčari ostvaruju velike profite'', dodao je.

Božinović je u petak na obilježavanju Dana Hrvatskih voda ocijenio da aktualnim ilegalnim migracijama pogoduju povoljni vremenski uvjeti, ali je istaknuo da će se ići prema rješenjima koja su održivija nego što su bila.

Ministar se osvrnuo i na podatke da je u prvih osam mjeseci ove godine na hrvatskim autocestama zabilježeno 500, a prošle 700 slučajeva vožnje u krivom smjeru te je upitan je li jedno od rješenja oduzimanje vozačke dozvole prekršiteljima.

  • +7
Migranti Izvor: Profimedia / Autor: Nicolas Economou/NurPhoto / Shutterstock Editorial / Profimedia

''Zakon o sigurnosti na cestama jedan je od zakona koji smo najčešće mijenjali i on je uvijek bio sve restriktivniji. Međutim, nije poanta u restrikciji. Mi imamo vrlo visoke kazne za naše prilike, treba djelovati preventivno i kroz edukacije, ali i u sinergiji s drugim državnim tijelima i agencijama poput onih koje su vezani na projektiranje naših prometnicama'', kazao je Božinović.