ilegalne migracije

Božinović: 'Imamo 170 posto više nezakonitih prelazaka granice nego prošle godine'

14.07.2023 u 13:27

Bionic
Reading

Ministar unutarnjih poslova Davor Božinović izvijestio je u petak da je od početka ove godine zabilježeno 29.500 nezakonitih prelazaka hrvatske granice, što je 170 posto više nego u istom razdoblju prošle godine.

Božinović je rekao da se ne radi nužno o 29.500 osoba jer se bilježi svako policijsko postupanje, budući da neki migranti po nekoliko desetaka puta pokušavaju nezakonito prijeći granicu. Ističe kako je ove godine povećan i broj iskazivanja namjera za dobivanje azila zbog činjenice da je Hrvatska ulaskom u schengensku zonu 1. siječnja 2023. postala atraktivnija za podnošenje tih zahtjeva.

No, najveći broj ljudi koji iskažu namjeru za azilom i dalje napušta Hrvatsku o roku od nekoliko dana i potom koriste pravo kretanja na području Europske unije.

Božinović je najavio mogućnost uvođenja detencije za osobe koje nemaju riješeno pitanje međunarodne zaštite, a prostori za detenciju mogli bi biti u objektima smještenim uglavnom u blizini vanjskih granica EU. Upitan za slučaj tučnjave azilanata u prihvatilištu u novozagrebačkom naselju Dugave u srijedu kasno poslijepodne, Božinović je poručio građanima kako nema razloga za brigu jer policija prati situaciju.

Božinović je u petak nakon primopredaje policijskih vozila na Policijskoj akademiji "Prvi hrvatski redarstvenik“ ocijenio da je pitanje nezakonitih migracija globalni problem te da se ide prema zajedničkom rješenju. 'Međutim, još uvijek postoje različiti pogledi između različitih država. Iako smo izloženi stalnim pritiscima, kod nas je još uvijek bolja situacija nego u državama koje su krajnje odredište migranata'', ocijenio je.