tranzitna točka

Možemo! upozoravaju na tretman migranata Puli

11.07.2023 u 21:04

Bionic
Reading

Članovi pulskog Možemo! u priopćenju za javnost u utorak poslijepodne upozorili su na činjenicu da je pulski autobusni kolodvor postao tranzitna točka migranata koji pretežno s Bliskog Istoka i sjeverne Afrike dolaze u Europu u potrazi za boljim i sigurnijim životom

"Kao i svakog ljeta, javnost i mediji preokupirani su brojanjem turista koji prelaze granicu i ostvarenim noćenjima. Međutim, vrlo lako zaboravljamo na noćenja i prelaske granica koji nam ne služe na čast, a pulski Autobusni kolodvor postao je tranzitna točka migranata koji pretežno s Bliskog Istoka i sjeverne Afrike dolaze u Europu u potrazi za boljim i sigurnijim životom", navodi pulski Možemo! dodavši kako nedostatak javnih sanitarnih čvorova na toj lokaciji predstavlja veliki problem.

Stoga predlažu da se migrantima osiguraju osnovni higijenski uvjeti - WC, tekuća voda, tuš i osnovna zdravstvena pomoć, budući da nije rijetkost da su među njima i mala djeca.

Iako su samo u prolazu, neki migranti na sljedeći autobus moraju čekati danima, ističu u priopćenju.

Članovi pulskog Možemo! jutros su obišli spomenute lokacije kako bi stekli uvid u situaciju na terenu te su mnoge putnike zatekli kako spavaju u novoimenovanom parku Anne Frank.

  • +13
Migranti na željezničkom kolodvoru u Rijeci Izvor: Pixsell / Autor: Goran Kovacic

Stoga su pozvali Grad da inicira djelovanje nadležnih službi za humanitarne krize i da, osim simbolične, taj park dobije i na stvarnoj vrijednosti. Uvjereni su da je zbog blizine objekata moguće osigurati pitku vodu i struju za putnike.

Na aktualnom satu sjednice pulskog Gradskog vijeća vijećnica Ana Fonović postavila je pitanje gradonačelniku Filipu Zoričiću što Grad Pula planira poduzeti da ovaj tranzitni val migranata prođe što bezbolnije za sve uključene strane te je ujedno apelirala na gradsku upravu da ozbiljno razmotri moguća rješenja. Dodala je kako će Klub i članstvo stranke Možemo! rado volonterski pomoći u organizaciji.

Pulski gradonačelnik Filip Zoričić rekao je kako je u svakodnevnom kontaktu s čelnicima istarske policije te je upoznat sa situacijom na terenu, a ujedno je pozdravio inicijativu platforme "Možemo!" o volonterskom angažmanu u rješavanju tog problema.