BIG IN JAPAN

Božić u Japanu

22.12.2010 u 17:20

Bionic
Reading

U zemlji sa svega dva posto kršćanskog stanovništva, Božić ima jednu sasvim drukčiju auru. Najviše mu se vesele mladi, žene i zaljubljeni, a umjesto tradicionalne pašticade ili purice s mlincima, Japanci jedu - božićnu tortu od šlaga s jagodama

Božićni praznični ciklus u Japanu započinje važnim državnim praznikom, carevim rođendanom (tennō no tanjōbi) 23. prosinca. Od 1989. na prijestolju Japana je 125. car, Akihito, sin povijesno poznatijeg Hirohita koji je Japan odveo u II. svjetski rat, ali i u golemi gospodarski napredak nakon odlaska američkih okupacijskih snaga 1952. godine. Rođendan cara Akihita ujedno označava i kraj poslovne godine, većina tvrtki zatvara svoja vrata do 3. siječnja.

Japanci su božićne praznike prigrlili zajedno sa zapadnjačkom kulturom u drugoj polovici dvadesetog stoljeća, naravno, isključivo u svojoj komercijalnoj varijanti. Broj kršćana u Japanu je gotovo zanemariv i čini samo dva posto u ukupnom religijskom udjelu. Japancima odraslima uz budizam i shinto kršćanstvo izgleda kao egzotična religija, pa će mnogi od njih u ove praznične dane ukrasiti svoje domove i radna mjesta u božićnom duhu, kupovati i darivati članove obitelji i prijatelje, a mnogi će si parovi i tokom godine upriličiti bajkovito vjenčanje u crkvi.

Za mlade, žene i zaljubljene

Posljednja tri desetljeća Japanci obilježavaju božićne praznike ukrašavanjem ulica i trgova manjim i većim božićnim drvcima okićenim detaljno izrađenim ukrasima i raznobojnim električnim žaruljicama, pa će ionako gradsko neonsko šarenilo zablistati u večernjim i noćnim satima još jače. Božić kao običaj u Japanu prvenstveno je namijenjen mlađima i ženama; prvima ne samo zbog spomenutog darivanja, već druženja i zajedničkih zabava na sam Badnjak, a ženama zbog njihove uloge u obitelji i uređenju doma kao ugodnog životnog prostora. Božić je iz te potrebe zajedništva i poseban dan za zaljubljene.

Iako će mnogi Japanci dosta potrošiti na hranu i piće tokom samog dana Božića, oni gotovo da i nemaju neko tradicionalno jelo koje bi povezali s takvim praznikom. Ono što je značajno, većina Japanaca na Božić će jesti zapadnjačku hranu, pripremljenu na zapadnjački način; prvenstveno meso, što je ipak velika razlika od uobičajenih obroka koji uključuju rižu, povrće i ribu. Možda jedina originalna japanska božićna hrana jest božićna torta od šlaga s jagodama na vrhu. Iako se radi o vrlo jednostavnom kolaču, japanska božićna torta nezaobilazni je desert svake božićne večere.

Ukoliko pak želite čuti kako zvuči 'Tiha noć' na japanskom - klik na link!