POLNOĆKA U ZAGREBAČKOJ KATEDRALI

Bozanić pozvao na poštivanje Božjih zapovijedi

  • Autor: Hina
  • Zadnja izmjena 25.12.2009 10:38
  • Objavljeno 25.12.2009 u 07:59
Nadbiskup zagrebački kardinal Josip Bozanić ZGB katedrala, Božić 2009.

Nadbiskup zagrebački kardinal Josip Bozanić ZGB katedrala, Božić 2009.

Izvor: Cropix / Autor: CROPIX / Marko Miščević

Nadbiskup zagrebački kardinal Josip Bozanić predvodio je večeras misu polnoćku u zagrebačkoj katedrali poručivši da nam je Krist, svojim rođenjem, došao pomoći da iznova krenemo putem pravednosti, istinskoga dobra i potpunoga poštivanja Božjih zapovijedi

Svečanom misnom slavlju nazočili su predsjednica Vlade Jadranka Kosor, potpredsjednik Hrvatskog sabora Vladimir Šeks i zagrebački gradonačelnik Milan Bandić.

'Isus Krist, rođen u Betlehemu, došao nam je pružiti ruku, spremno nam pomoći da iznova krenemo putem pravednosti, istinskoga dobra i potpunoga poštivanja Božjih zapovijedi. Stoga je današnje slavlje Božića poziv da obnovimo svoj život u zajedništvu sa Sinom Božjim koji je postao našim bratom i spasiteljem. Božićna radost u najdubljoj svojoj biti radost je koja odzvanja u našoj duši, a odjek je one radosti koja se - prema Isusovim riječima - osjeća u nebu zbog svakog obraćenog grešnika', rekao je Bozanić.

Kardinal je pozvao vjernike da se zapitaju tko je to dijete koje dolazi, rekavši da je ono besmrtno, 'oslobađa nas smrti, dolazi iz vječnoga Božjega dana i ulazi u naše 'smrtne i prolazne' dane nad koje se suton brzo spušta. Dolazi s visina poput sunca koje se rađa da obasja sve one koji prebivaju u tami i sjeni smrtnoj.'

'Danas svi kliču od radosti jer je Sin koji je oduvijek kod Oca, Bog od Boga, svjetlo od svjetla, pravi Bog od pravoga Boga, kako ispovijedamo u Vjerovanju, postao čovjekom poput nas da bi nas učinio sinovima i kćerima Oca kao što je i On. Vjerovati u njega znači izići iz smrtne sjene, znači kršćanskom nadom pobijediti svaku tjeskobu i strah, znači spoznati da će novo i radosno svjetlo koje je upaljeno u Betlehemu gorjeti trajno u našim srcima, u našim domovima i društvenim odnosima', poručio je kardinal.

Čestitajući vjernicima Božić, 'koji ispunja naša srca onom milinom koju samo Bog može dati i koju nam nitko ne može oduzeti', Bozanić je poručio da se Isus rodio kako bi nas riječju i primjerom naučio da život vrijedi onoliko koliko se daruje. 'Vrijedi ako je darovan u zamjenu za Ljubav koja nas je stvorila i otkupila, vrijedi ako je darovan za Boga i za istinsko dobro naše braće i sestara', poručio je Bozanić u večerašnjoj propovijedi.

Na Božić, blagdan Kristova rođenja, kardinal Bozanić također će predvoditi svečano misno slavlje u katedrali u 10 sati.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!

Napiši ovdje što ti misliš o ovoj temi