MAJMUNI NA TRIBINI!

Boysi degutantnim hukanjem rasplakali Bellea

18.02.2012 u 19:07

Bionic
Reading

Nakon jednog evidentnog prkršaja 'modrih' igrača, Henry Belle našao se na udaru primitivizma navijača zagrebačke momčadi, pa je postojala i opravdana mogućnost da glavni sudac Vučemilović prekine kupsku utakmicu između Dinama i Istre 1961.

HENRY BELLE
Boja kože ne bi smjela imati veze s nogometom, u Hrvatsku sam došao igrati nogomet. Znam da sve to nema veze s Dinamom koji je imao svoje tamnopute igrače. Nije mi to jasno

Degutantna stvar dogodila se sredinom drugog poluvremena kupske utakmice između Dinama i Istre 1961, kad je dio zagrebačkih navijača rasističkim hukanjem provocirao nogometaša iz Pule, crnoputog Henryja Bellea, pa je postojala i opravdana mogućnost da sudac Ante Vučemilović-Šimunović prekine utakmicu. Očito će to jednom trebati napraviti, izreći ogromne kazne klubovima i huliganima, pa će onda takva praksa konačno nestati s hrvatskih stadiona.

'Navijači Dinama izvjesili su transparent podrške bolesnom legendarnom centarforu plavih Snješku Cerinu i to je bilo lijepo od njih, ali hukanje Belleu degutantno je i Belle je iz protesta sjeo na travu, s pravom. Izvadio sam ga da spasim i njega i utakmicu. Trebao mi je na terenu, ali sigurno bi dobio karton, znamo da je emotivan, iako smo ga na to pripremali', kazao je Igor Pamić o svom igraču.


Dvoboj Domagoja Vide (NK Dinamo) i Henryja Bellea (NK Istra 1961)

Navodno mu je glavni sudac Ante Vučemilović-Šimunović rekao da bi prekinuo utakmicu da se hukanje ponovilo. Zbog hukanja je Kamerunac navodno i zaplakao.

Sve se dogodilo oko 70. minute, nakon jednog oštrog prekršaja 'modrih' braniča nad Belleom. Kamerunac sigurno nije pao bez povoda, a niti je svojim ponašanjem nakon nastavka igre dao povoda ikome za bilo kakve uvrede na svoj račun. Jasno, rasizam je nedopustiv bez obzira na povode ili na mišljenje onih koji svojom nekulturom i primitivizmom na taj način vrijeđaju ikoga.