PRVE REAKCIJE MEDIJA BiH

Bošnjački mediji slave, hrvatski govore o 'iživljavanju'

29.05.2013 u 13:00

Bionic
Reading

Presuda tzv. hercegovačkoj šestorci, koji su za udruženi zločinački pothvat dobili zajedno 111 godina kazne, zasad nije još izazvala službene reakcije u Bosni i Hercegovini, ali naslovi portala zato svjedoče o različitom gledanju na postojanje Herceg-Bosne i uloge Prlića i ostalih u proteklom ratu

Ne pretjerano iznenađujuća presuda tzv. hercegovačkoj šestorki, odnosno čelnicima Herceb-Bosne tijekom rata u Bosni i Hercegovini, u toj je državi zasad izazvala i ne pretjerano iznenađujuće medijske reakcije pa tako bošnjački mediji trijumfalno objavljuju informaciju o 'zločincima tzv. Herceg-Bosne', a hrvatski pišu o 'iživljavanju nad slabijima'.

Sarajevski portal klix.ba, jedan od najčitanijih u BiH, donosi vijest o haškoj presudi pod naslovom 'Dokazan udruženi zločinački poduhvat: Prliću i ostalima 111 godina zatvora', a tiražni bošnjački politički tabloid izvještava o tome da je presuđeno 'Zločincima tzv. Herceg-Bosne ukupno 111 godina zatvora'. Avaz nadalje ističe da je u presudi utvrđeno kako su čelnici hercegovačkih Hrvata radili na 'stvaranju Velike Hrvatske' te da su dijelove bosanskohercegovačkog teritorija željeli 'pripojiti Hrvatskoj'. Radio Sarajevo pak piše da je 'vojni i politički vrh takozvane Herceg-Bosne proglašen danas u Haaškom tribunalu odgovornima za udruženi zločinački poduhvat', kao i da se na području BiH 'desio međunarodni ratni sukob'.

Hercegovački oporbeni portal Poskok pak objavljuje dramatičan naslov u povodu najnovije haške presude: 'LJEPOTE HAAŠKOG IŽIVLJAVANJA NA NAJSLABIJIMA: 'Prlić i drugi' osuđeni na ukupno 111 godina zatvora'. Mostarski Dnevni list vijest objavljuje pod naslovom 'Krivi su! Šestorci iz 'Herceg Bosne' 111 godina zatvora', a haška presuda je i naslovna vijest banjolučkih Nezavisnih novina, koje naglašavaju koliko je koji optuženi dobio godina zatvora.