FUELE BEZ KOMENTARA

Bošnjaci 'otfikarili' Hrvate, propali pregovori u BiH

18.02.2014 u 09:53

Bionic
Reading

Pregovori čelnika sedam najutjecajnijih parlamentarnih stranaka u Bosni i Hercegovini o izvršenju presude Europskog suda za ljudska prava u slučaju 'Sejdić-Finci' vođeni uz posredovanje povjerenika Europske unije za proširenje Štefana Fuelea ponovo su se završili bez rezultata, potvrdili su neki od sudionika sastanka koji je počeo u Sarajevu u ponedjeljak poslije podne a završen u utorak nešto prije 1 sat ujutro

'Nismo se pomaknuli u dogovoru', kazao je novinarima predsjednik HDZ 1990. Martin Raguž potvrdivši kako se unatoč činjenici da BiH potresaju prosvjedi zbog teškog socijalnog stanja više od osam sati ponovo razgovaralo samo o tome kako promijeniti ustav i izborni zakon BiH.

Izjavio je kako su svi suglasni da se briše etnički prefiks kod ustavne odrednice o izboru članova Predsjedništva BiH no nema suglasnosti kako definirati da jedan narod ne nameće drugima izbornu volju.

'Ključni je uzrok nedostatak političke volje sviju nas', kazao je Raguž pojašnjavajući kako je ipak loptica na strani političara u BiH jer je Fuele, kako je kazao, uložio velike napore da se pronađe rješenje.

Ocijenio je kako su sada jasne pozicije svih strana i identificirani problemi i opstrukcije koje postoje.

'Ne smijemo reći da nema šanse i kompromis se još može naći', kazao je Raguž.

Član Predsjedništva BiH i zamjenik predsjednika Stranke demokratske akcije (SDA) Bakir Izetbegović potvrdio je neuspjeh sastanka.

'Bili smo jako blizu no na žalost nismo uspjeli', kazao je Izetbegović.

Pojasnio je kako je temeljni prijepor ponovo bio između stranaka s hrvatskim i onih s bošnjačkim predznakom i to oko prijedloga da se deset županija u Federaciji BiH razdvoje na dvije skupine tzv. plutajućih županija.

'Hrvati su tražili da se te županije definiraju. To nije bilo prihvatljivo bošnjačkim strankama', kazao je Izetbegović.

Predsjednik Socijaldemokratske partije BiH (SDP BiH) Zlatko Lagumdžija kazao je kako je u startu odbio svaki razgovor o grupiranju županija za potrebe izbornog procesa na temelju etničkog sastava stanovništva u njima.

'Na žalost, pozicije se nisu bitno promijenile', kazao je Lagumdžija.

Pojasnio je kako je Fuele ponudio 14 točaka u okviru konsolidiranog prijedloga no one nisu bile prihvatljive za neke sudionike.

Ustvrdio je kako su umjesto toga uslijedili prijedlozi 'crtanja karata' dodajući kako je to za njega bilo potpuno neprihvatljivo.

'Svjesni činjenice o tome što se zbiva u BiH bilo je pokušaja da se razgovara i o tim problemima', kazao je Lagudmžija pojašnjavajući kako zbog prosvjeda koji su u tijeku nitko nema pravo prihvatiti rješenje koje bi značilo nefunkcionalnu zemlju i daljnje podjele u njoj.

Europsku je komisiju pozvao da bez obzira na izostanak napretka u izvršenju presude 'Sejdić-Finci' pomogne BiH tako što će potaknuti pregovore o pravosuđu, vladavini prava i borbi protiv organiziranog kriminala čime bi se ubrzao i proces približavanja BiH Uniji.

Povjerenik Fuele nije komentirao višesatni neuspjeli sastanak s bosanskohercegovačkim političarima a najavljeno je kako bi to mogao učiniti u utorak nakon susreta s predsjedateljem Vijeća ministara BiH Vjekoslavom Bevandom.