LIJEČNICI DRAGOVOLJCI

Bosanac: Babiću se krše ljudska prava!

31.01.2014 u 19:03

Bionic
Reading

Udruga hrvatskih liječnika dragovoljaca 1990.-1991. priopćila je večeras kako osuđuje i sa zabrinutošću promatra ono što se događa dr. Ivici Babiću, koji je uhićen i osumnjičen da je na temelju lažne medicinske dokumentacije dobio status ratnog vojnog invalida, naglasivši kako se dr. Babiću "krše osnovna ljudska prava", a ujedno "i prava liječnicima dragovoljcima te cjelokupnom hrvatskom lječništvu".

"Udruga hrvatskih liječnika dragovoljaca (UHLD) 1990.- 1991. najoštrije osuđuje i sa zabrinutošću promatra ono što se posljednjih dana događa s dr. Ivicom Babićem" te "izražava duboku zabrinutost jer drži da je način postupka prema dr. Babića neprimjeren", ističe u priopćenju predsjednica Udruge dr. Vesna Bosanac.

Udruga "zahtijeva da se prilikom provođenja istrage dr. Ivici Babiću, koji je dao svoj doprinos u spašavanju zdravlja i života civila i hrvatskih vojnika, pristupa s dignitetom te da mu se omogući dostojna obrana".

"Na način kako je to učinjeno, ulažemo prosvjed jer držimo da su mu skršena osnovna ljudska prava, njemu osobno, nama liječnicima dragovoljcima, a zapravo i cjelokupnom lječništvu", zaključuje predsjednica UHLD 90./91. dr. Vesna Bosanac.

Predsjednik Hrvatskog liječničkog sindikata dr. Ivica Babić, danas je iznio obranu pred tužiteljstvom i odbacio optužbe za prijevaru i krivotvorenje povezanu s ratnim profiterstvom, potvrdio je njegov odvjetnik Milenko Umičević nakon ispitivanja u zagrebačkom Općinskom državnom odvjetništvu. Njegov odvjetnik potvrdio je da se dr. Babića tereti za krivotvorenje i prijevaru povezanu sa Zakon o nezastarijevanju kaznenih djela ratnog profiterstva i kaznenih djela iz procesa pretvorbe i privatizacije.