udar na nacionalne interese

Borzan o prozivci: Plenkoviću bi bilo bolje da čisti korupciju u svojim redovima. Ja u toj njegovoj predstavi sudjelovati neću

02.02.2021 u 17:02

Bionic
Reading

Posjet talijanskih europarlamentaraca granici između Hrvatske i Bosne i Hercegovine postao je moneta za potkusurivanje i na domaćem političkom tržištu. Hrvatski premijer Andrej Plenković u utorak je na konferenciji za medije optužio SDP za udar na nacionalne interese. Iz SDP-a te optužbe odbacuju

SDP-ova europarlamentarka Biljana Borzan u kratkoj je izjavi za tportal kazala da premijer Plenković ne govori istinu. Preporučila je premijeru da umjesto što širi neistinu počisti situaciju u svojim redovima, u HDZ-u, posebno korupciju i političku trgovinu.

'Ova tema mu je odlično došla da šireći kojekakve insinuacije i neistine od toga odvrati pažnju hrvatskih građana i uskoro birača na izborima. Ja u toj njegovoj predstavi sudjelovati neću', rezolutna je Borzan.

Nešto ranije Plenković se osvrnuo na incident s europarlamentarcima.

'Imali su očito cilj, povezani s određenim nevladinim udrugama, da ilegalno prijeđu granicu. Time krše praksu. Kontaktirat ćemo i s predsjednikom Europskog parlamenta jer ovo ponašanje nije prihvatljivo. Posebno žalosti sramotno priopćenje SDP-a. Ne znam kako je došlo do mogućnosti da se SDP upusti u ovakav korak protiv nacionalnih interesa RH', kazao je Plenković.

Četvorica europarlamentaraca, Pietro Bartolo, Alessando Moretti, Pier Francesco Majorino i Brando Benefei, stigla su na granicu između BiH i Hrvatske u subotu da bi se uvjerili na koji način Hrvatska postupa prema migrantima, ali hrvatska policija to je spriječila bez argumenata, objavili su talijanski mediji tijekom vikenda.

Video: Sanjin Strukić/Pixsell

O incidentu se nakon što je izašao u javnost očitovao i potpredsjednik Vlade i ministar unutarnjih poslova Davor Božinović ustvrdivši da je riječ o još jednoj u nizu provokacija. Božinović je osudio čin talijanskih lijevih europarlamentaraca, ocijenivši ga očitom namjerom narušavanja ugleda Republike Hrvatske, nepoštivanja njezinih zakona, kao i pokušajem diskreditiranja legitimnih državnih institucija.

O svemu se SDP oglasio priopćenjem koje je Plenković spomenuo, a u kojem su osudili incident.

'Predsjednik SDP-a Peđa Grbin i potpredsjednica SDP-a, ujedno zastupnica u Europskom parlamentu, Biljana Borzan najoštrije osuđuju sprječavanje delegacije europarlamentaraca da dođu do granice između Hrvatske i BiH kako bi provjerili postupanje prema migrantima', napisali su iz SDP-a u nedjelju. U priopćenju su prozvali Plenkovića, HDZ i Vladu za vođenje protueuropske politike.

  • +10
Andrej Plenković dao izjavu nakon sastanka vladajuće većine Izvor: Pixsell / Autor: Sanjin Strukic/PIXSELL