šef diplomacije eu-a

Borrell: Izraelsko djelovanje treba se moći kritizirati bez optužbi o antisemitizmu

22.11.2023 u 11:08

Bionic
Reading

Izraelsko djelovanje bi se trebalo moći kritizirati bez optužbi o mržnji prema Židovima, rekao je u srijedu u Europskom parlamentu Joseph Borrell, vanjskopolitički šef Europske unije

Visoki predstavnik za vanjske poslove i sigurnosnu politiku u parlamentu u Strasbourgu govorio je nakon povratka s petodnevne misije na Bliskom istoku. Osudio je Hamasov napad 7. listopada, prozvavši ga najvećim masakrom Židova od Drugog svjetskog rata, ali potom i ono što su Ujedinjeni narodi proglasili „humanitarnom katastrofom” u Pojasu Gaze.

„Rezultat blokade koja je spriječila dolazak ključnih potrepština isto je svojevrsni masakr”, rekao je španjolski socijalist.

„Treba priznati pravo Izraela da se brani, ali istovremeno biti ogorčen oko toga što se događa palestinskim civilima”, rekao je Borrell, pa naglasio da bi se politike Izraela trebale moći kritizirati „bez optužbi da se mrzi Židove”.

Vanjskopolitički šef EU-a rekao je da je on bio među prvima koji se suprotstavio prekidu opskrbe Pojasa Gaze vodom i strujom, što je kršenje međunarodnog prava, te da je poručio Izraelu da treba enklavi omogućiti pristup lijekovima, uključujući anestetike.

Naglasio je da je EU iznimno zabrinuta i zbog napada izraelskih naseljenika na okupiranoj Zapadnoj obali na civilno palestinsko stanovništvo. Borrell je kazao kako se ovaj sukob ne može riješiti vojnim putem te da Hamas ne može ostati na vlasti u Gazi, ali i da ona ne može biti pod kontrolom Izraela.

Povjerenik Europske komisije za upravljanje kriznim situacijama Janez Lenarčič upozorio je kako je u Pojasu Gaze poginulo najmanje 12 tisuća ljudi, uključujući velik broj žene i djece, da je 1,7 milijuna ljudi u izbjeglištvu te da nedostaju osnovne potrepštine poput hrane, lijekova i vode.

Humanitarna pomoć u hrani odgovara na samo 10 posto potreba, samo 9 od 35 bolnica u enklavi radi, dnevno ulazi samo 50 kamiona s potrepštinama, a prošli tjedan nekoliko dana nije ušao nijedan, dodao je Lenarčič, također upozorivši da se mora zaustaviti nasilje izraelskih ekstremističkih naseljenika na Zapadnoj obali.

U raspravi je sudjelovao hrvatski parlamentarac Tonino Picula koji je rekao da bi ova kriza mogla imati velik utjecaj na ulogu Europske unije u svijetu te da se ona mora snažno angažirati.

Zastupnik iz kluba socijalista i demokrata rekao je da se Izrael ima pravo braniti i boriti protiv terorista Hamasa, no da pritom ne smije kršiti međunarodno pravo lišavajući civile osnovnih životnih potrepština.

Pozdravio je prekid vatre i oslobađanje dijela taoca, no kazao kako je „još mnogo koraka potrebno” prema osnivanju suverene palestinske države „koja će biti u miru s izraelskom državom”.

Zastupnik konzervativaca i reformista Ladislav Ilčić u raspravi je kazao da „svaka vijest o ubijenom civilu” šteti Izraelu, a koristi Hamasu te da je stoga jasno zašto ih taj militantni pokret koristi za „živi štit”.

Ilčić smatra da će Hamas iskoristiti primirje kako bi se pregrupirao, pa je rekao da ga oni koji traže primirje zapravo štite.

„Zašto ne tražite razoružanje Hamasa ili poštene izbore?” u Gazi, pitao je konzervativac.

„Mislim da bi bilo vrijeme da shvatite da Izrael danas, kad uništava Hamas, zapravo radi uslugu svima nama”, zaključio je.