HRVATSKO-SRPSKI ODNOSI

Boris Tadić u prvom državnom posjetu Hrvatskoj

24.11.2010 u 07:00

Bionic
Reading

Iako se mnogo toga očekuje od prvog državnog posjeta predsjednika Srbije Borisa Tadića Hrvatskoj, nema baš puno informacija o temama koje će biti na dnevnom redu. Dosta se spekuliralo, ali povlačenje međusobnih tužbi za genocid Hrvatske i Srbije nije na dnevnom redu posjeta srpskog predsjednika Borisa Tadića Zagrebu, barem je tako kazao hrvatski predsjednik Ivo Josipović

To ne znači da se ta tema neće dodirnuti u razgovoru u četiri oka tijekom prijepodneva na Pantovčaku. Podsjećamo, predsjednik Josipović nedavno je u izjavi za novosadski Dnevnik istaknuo da problem povlačenja tužbi trebaju rješavati dvije vlade, ali je dodao da nema sumnje da one opterećuju hrvatsko-srpske odnose.

'Smatram da bi tužbe bile nepotrebne kad bismo došli do dogovora kojima bi se otklonili razlozi njihova postojanja', rekao je Josipović nakon što je Tadić najavio da je Srbija spremna povući svoju tužbu samo ako to učini i Hrvatska.

Što znamo o programu predsjednika Srbije? Prema najavi iz njegova ureda, Boris Tadić boravit će u srijedu i četvrtak, dakle 24. i 25. studenog, u službenom posjetu Hrvatskoj. U srijedu, 24. studenog, u Zagrebu, predsjednik Tadić sastat će se ujutro s hrvatskim predsjednikom Ivom Josipovićem, a poslijepodne s predsjednicom Vlade Jadrankom Kosor i nešto kasnije s predsjednikom Hrvatskog sabora Lukom Bebićem.

Predsjednik Srbije razgovarat će navečer i s predstavnicima Srpskog narodnog Vijeća i Srpskog kulturnog društva Prosvjeta.
Drugog dana svog službenog posjeta Hrvatskoj Boris Tadić obratit će se sudionicima Biznis foruma u HGK-u. Zatim će posjetiti općinu Krnjak, gdje će se sastati s predstavnicima lokalne vlasti s područja Banije i Korduna i predstavnicima srpske zajednice, nakon čega će se obratiti medijima.

Nakon toga predsjednik Srbije posjetit će općinu Gračac i obići Sajam ličkih proizvoda. Zatim, u selu Deringaj, predsjednici Tadić i Josipović posjetit će obitelj povratnika Marković. Istog dana, dva predsjednika obići će i manastir Krupa (tamo će vratiti dio inventara, sakralne knjige i ikone odnesene u Srbiju) te se obratiti medijima.

Ovo je treći susret Josipovića i Tadića na teritoriju Hrvatske (Opatija, Vukovar i sada Zagreb), a Ivo Josipović ljetos je svečano dočekan u svom prvom službenom posjetu Beogradu. Tada se razgovaralo o nestalima, kulturnom blagu, granicama, manjinama i povratku izbjeglih Srba. Pitanje Kosova nije se otvaralo ni tijekom razgovora jer su se dvojica predsjednika već na prijašnjim susretima složila da se oko toga ne mogu sporazumjeti.

Bilo je i razgovora o zajedničkoj borbi protiv organiziranog kriminala, što se vidi iz intervjua koji je predsjednik Josipović dao beogradskom Blicu i u kojem se založio za oduzimanje imovine kriminalcima i u drugim zemljama.

Teme susreta mogu se iščitavati i iz sastava delegacije iz Srbije: ministar trgovine, ministar obrazovanja i ministra okoliša, tri zastupnika srpske Skupštine (vanjski poslovi, prijateljstvo s Hrvatskim saborom i položaj Hrvata u Srbiji), zatim pomoćnik ministra vanjskih poslova zadužen za pitanje granica, niz savjetnika, gospodarstvenici itd.

Izvori bliski srpskim političkim krugovima u Hrvatskoj signaliziraju nam da će u razgovorima s predsjednikom Ivom Josipovićem i premijerkom Jadrankom Kosor ipak prevladavati pitanja izbjeglica i nestalih. Na terenu, Boris Tadić će se pozabaviti povratničkom problematikom i uvjetima života, a sve to kako bi se što bolje pripremila donatorska konferencija za pomoć povratnicima.

Sasvim sigurno, Boris Tadić će u Hrvatskoj biti ohrabren da njegova zemlja učini odlučne korake u pogledu ulaska u Europsku uniju.

Tadić se već javno ispričao za sva stradanja koja su prouzrokovali pripadnici srpskog naroda. Osobno je sudjelovao u rušenju Miloševićeva režima i osudili su ga zbog nedaća koje je donio građanima Srbije. Međutim, službeni Beograd nikada nije priznao odgovornost Miloševićevog režima za rat.

'Moj dolazak u Vukovar logična je posljedica isprike koju sam već uputio svim pripadnicima hrvatskog naroda kojima je netko učinio zlo u ime Srbije i srpskog naroda. To nije samo simbolična gesta i poruka hrvatskom narodu, nego poruka svima koji žive na prostoru jugoistočne Europe da se takav događaj više nikada ne smije ponoviti.

Nalazeći u regiji jednog državnika s kojim se dobro razumijem, državnika kao što je Ivo Josipović, mislim da iz Vukovara možemo zajedno poslati i poruku EU-u, poruku da ovaj dio jugoistočne Europe nije uvijek onakav kakvim ga oni vide. Želim reći da 20. stoljeće treba ostati iza nas, a 21. stoljeće ispred nas mora biti vrijeme za okretanje novog lista. Svojoj djeci moramo otvoriti novu perspektivu, a ne ih opterećivati balastima prošloga stoljeća', kazao je Boris Tadić početkom mjeseca, prilikom pohoda u Vukovar.