podržavaju ga ukrajinci

Tek što je izletio iz fotelje britanskog premijera, Boris Johnson bi na čelo NATO-a: Kolike su mu realne šanse?

27.07.2022 u 12:02

Bionic
Reading

Još uvijek aktualni britanski premijer Boris Johnson mogao bi postati novi glavni tajnik NATO-a, a u tom smjeru podršku mu daju neki ukrajinski zastupnici, kao i britanski konzervativci, prenose britanski mediji

Njegovi pristaše žele da on zagovara obranu Ukrajine kao čelni čovjek NATO-a pa tako u pozivima da se kandidira sljedeće godine, kada odstupi aktualni glavni tajnik Jens Stoltenberg, kojem je produžen mandat za godinu dana, prednjači ukrajinski zastupnik Oleksij Gončarenko. U Johnsonovu korist navodi da je proglašen počasnim građaninom Odese kao znak priznanja za njegovu podršku Ukrajini te da je ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski izrazio tugu zbog premijerove ostavke na mjesto čelnika torijevaca i opisao ga kao 'heroja', prenosi britanski Express.

'Vodstvo Borisa Johnsona tijekom ovog rata osiguralo je vitalne vojne, ekonomske i humanitarne zalihe Ukrajini. Ujedinjeno Kraljevstvo bilo je jedan od naših najvažnijih podupiratelja i nametnulo je značajne sankcije Rusiji. On bi bio prava osoba za to da preuzme dužnost od Jensa Stoltenberga jer razumije izazove s kojima se suočavaju NATO i Zapad. On će uvijek podržavati Ukrajinu u našoj borbi protiv Hitlera 21. stoljeća i podržavat će članice NATO-a i ciljeve NATO-a s istom razinom neizmjerne podrške', izjavio je Gončarenko.

  • +15
Boris Johnson Izvor: EPA / Autor: STEPHANIE LECOCQ

U Velikoj Britaniji nekoliko je ministara hvalilo Johnsona kao borca za slobodu i kao prednost mu navode to da 'njegovo razumijevanje europske politike, njegov odnos s našim saveznicima na kontinentu i njegova prkosna obrana suvereniteta Ukrajine označavaju ga kao državnika koji može voditi kontinent kroz ovo razdoblje izazova, sukoba i promjena'. Bivši ministar za Brexit David Jones rekao je da je 'briljantna ideja' to da Johnson postane glavni tajnik NATO-a.

Velika Britanija dosad imala tri glavna tajnika NATO-a

Velika Britanija je u povijesti NATO-a dala tri glavna tajnika, a to su bili lord Hastings Lionel Ismay, također prvi glavni tajnik saveza (1952. - 1957.), lord Peter Carington (1984. - 1988.) i George Robertson (1999. - 2003.).

'Boris je zapravo predvodio zapadni odgovor Putinu. Boris je bio taj koji je otišao u Švedsku i Finsku i pozvao čelnike obiju zemalja da podnesu zahtjeve za članstvo u NATO-u, što su oni naravno i učinili', rekao je Jones i dodao kako mu je jedan ukrajinski izbjeglica rekao da je Johnson 'učinio više od bilo kojeg zapadnog čelnika da podrži Ukrajinu'.

Unatoč toj iskazanoj podršci s više strana, skeptici ipak zaključuju da bi teško mogao doći na čelo NATO-a, a kao glavnu prepreku vide Francusku te smatraju da bi ona mogla uložiti veto na njegov izbor. Uz višestoljetno rivalstvo između dvije susjedne zemlje, odnosi su se pogoršali tijekom pregovora o Brexitu, a francuski mediji pisali su i da je tamošnji predsjednik Emmanuel Macron u privatnom razgovoru Johnsona nazvao klaunom.