hrvatska rampa

Borenović zbog blokade nafte za Srbiju udario po Dodiku: Eto ti savezništvo sa srbomrzcima

06.10.2022 u 14:22

Bionic
Reading

Branislav Borenović, predsjednik Partije demokratskog progresa koja djeluje u entitetu Republika Srpska u Bosni i Hercegovini, obrušio se na Milorada Dodika zbog europskih sankcija Srbiji, koje se tiču uvoza ruske nafte. Ističe da će sankcije direktno pogoditi i Bosnu i Hercegovinu

'Činjenica da je Hrvatska izlobirala da se Srbiji zabrani uvoz ruske nafte, zbog čega će građani Srbije naftu i njene derivate plaćati znatno skuplje, brutalan su udarac i na Bosnu i Hercegovinu, koja dnevno iz Srbije uvozi čak 1000 tona nafte, od čega najveći dio ide u Republiku Srpsku', rekao je Borenović, prenosi Oslobođenje.

Ističe da će zbog te odluke doći do smanjenja dotoka nafte i naftnih derivata, što bi u konačnici moglo značiti da će cijene goriva skočiti i do 25 posto.

'E, to je to veliko savezništvo i prijateljstvo s Hrvatskom u koje nas Dodik uvjerava, to su posljedice bakinačke 'Maestral koalicije' Dodika i Milanovića', kazao je on.

Potom je nastavio još žešće.

'Jadno je, tužno i mučno to savezništvo. Njegovo savezništvo je podaništvo, što je dokazano bezbroj puta. Savezništvo s dokazanim srbomrzcima se uvijek završi na našu štetu. Sljedeći put kada gorivo, ali i druge namirnice budemo plaćali po još višim cijenama od dosadašnjih, sjetimo se da je SNSD odbio da ukine trošarine na naftu i naftne derivate, a da su nam onda Dodikovi prijatelji i saveznici zadali ovako brutalan udarac. I onda se neko naivno ili zlonamjerno pita zašto se svakim atomom snage i danas borimo protiv te pošasti, kriminalnog neprijatelja svog naroda koji nas je okupirao', zaključio je Borenović.