premijer u pragu

Plenković oštro odgovorio Vučiću, a o iskazu Kovačevića kaže: Nisam naredio da se zatvori rafinerija u Sisku! Oporba se spustila ispod podruma, u nekom je glibu...

06.10.2022 u 13:06

Bionic
Reading

U Pragu se održava prvi sastanak Europske političke zajednice, na kojem je i hrvatski premijer Andrej Plenković

'Ovo je prigoda da više od 40 zemalja svijeta raspravi sigurnosnu i energetsku situaciju u Europi. Ovo je novi pokušaj razgovora na neposredan način', izjavio je Plenković, javlja Dnevnik.hr.

Komentirao je zabranu uvoza ruske nafte Srbiji.

'Vidio sam besprizorne i burne reakcije iz Srbije. Ja sam očigledno glavni ustaša tamo. Srbija ne može sjediti na dvije stolice. Svu naftu koju Srbija treba, može, osim ruske. Kad bi im gospodarstvo bilo na koljenima... da građani nemaju benzin, to je drugo, ali da će Srbija imati jeftiniju naftu, što ćemo mi biti budale? Ja sam prvi put doživio da sam ja ustaša, to je retorika izvan svih okvira i izvan svake pameti. Srbija neće biti ugrožena', kazao je. Komentirao je i današnju sjednicu Antikorupcijskog vijeća.

Izvor: Licencirane fotografije / Autor: Europsko vijeće

'Niti sam ja naredio da se potpisuje memorandum, niti sam ja naredio da se zatvara sisačka rafinerija. Poslovne odluke o sisačkoj rafineriji su odluke kompanije. Očaj, jad, čemer, hvatanje za slamku da se dovodi USKOK-ovog optuženika, da spašava sebe, pokušava baciti u eter nekakve sastanke. To je smiješno sve skupa, to govori o njemu. On u svemu tome nije sam. Oporba mu asistira. Oporbi na izborima ne ide, pa pokušavaju ovako. Ima nas koji vodimo računa o istinskim interesima građana i jedne rušilačke, remetilačke ekipe koja će učiniti sve da se dokopa vlasti pa makar zvala u Sabor čovjeka s optužnicom. Sad smo se spustili ispod podruma, u nekom glibu…', komentirao je Plenković današnji sastanak Antikorupcijskog vijeća i svjedočenje Dragana Kovačevića.

  • +14
Čelnici uoči početka europskog samita u Pragu Izvor: EPA / Autor: MARTIN DIVISEK

Dodao je da je zastrašujuće to na što se sve svela politička scena.

'Tko je rekao da sastanka nije bilo? Bilo ga je. Oni su došli nama izložiti tu temu, a kasnije su se oni dogovorili', kazao je Plenković.

Uz čelnike 27 država članica EU-a, predsjednicu EK i predsjednika Europskog vijeća, pozvane su: Albanija, Armenija, Azerbajdžan, Bosna i Hercegovina, Gruzija, Island, Kosovo, Lihtenštajn, Moldavija, Crna Gora, Sjeverna Makedonija, Norveška, Srbija, Švicarska, Turska, Ukrajina i Velika Britanija.