IZGUBLJENA BITKA OECD-A

Borba protiv korupcije - zapreka konkurentnosti?!

  • Autor: tportal.hr/Hina
  • Zadnja izmjena 24.05.2011 15:02
  • Objavljeno 24.05.2011 u 14:46
mito korupcija euro

mito korupcija euro

Izvor: Guliver/Thinkstock / Autor: Thinkstock

Prošle godine nije znatnije uznapredovala borba s korupcijom, što zabrinjava i može biti pokazatelj da Konvencija Organizacije za gospodarsku suradnju i razvoj (OECD) protiv podmićivanja gubi na snazi, stoji u izvješću o provedbi te konvencije za 2011. koje je u utorak objavila organizacija za borbu protiv korupcije Transparency International (TI)

Konvencija, donesena 1999., prati stanje u 37 država potpisnica koje sa 65 posto sudjeluju u ukupnu svjetskom izvozu, a njom se željelo postići da tvrtke i pojedinci koji se služe podmićivanjem budu predmetom istrage i sudskog progona.

Ocjenu kako protekle godine nije napredovala provedba konvencije TI obrazlaže podatcima da se nije promijenio broj zemalja po kategorijama u koje su razvrstane po broju sudskih postupaka što se vode zbog davanja mita. Zemalja u kojima se konvencija aktivno provodi i dalje je sedam - Danska, Italija, Njemačka, Norveška, SAD, Švicarska i Velika Britanija - a onih u kojima se umjereno provodi devet - Argentina, Belgija, Finska, Francuska, Japan, Južna Koreja, Nizozemska, Španjolska i Švedska.

Sva 21 zemlja koja je u prošlogodišnjem izvješću bila u kategoriji u kojoj se konvencija provodi slabo ili se uopće ne provodi tamo je i ostala, a riječ je o Australiji, Austriji, Brazilu, Bugarskoj, Kanadi, Češkoj, Čileu, Estoniji, Grčkoj, Irskoj, Izraelu, Južnoj Africi, Luksemburgu, Mađarskoj, Meksiku, Novom Zelandu, Poljskoj, Portugalu, Slovačkoj, Sloveniji i Turskoj. TI ističe kako osobito zabrinjava činjenica da je u toj kategoriji toliko zemalja čak deset godina nakon donošenja konvencije.

Budući da više od pola zemalja potpisnica slabo provodi ili ne provodi konvenciju, u izvješću se ocjenjuje kako ona još nije postigla razinu u kojoj bi se zabrana stranog podmićivanja ustrajno provodila te da je to ozbiljna opasnost. Kao još jedan razlog za zabrinutost navodi se svjetsko gospodarstvo koje je u teškoćama i u kojem se tvrtke na sve načine bore da dobiju poslove, a posebice se ističe kako poslovni krugovi sve jače kritiziraju provedbu politike protiv podmićivanja, koju smatraju zaprekom konkurentnosti.

TI ocjenjuje kako je sadašnji položaj konvencije nestabilan i izražava zabrinutost da će se rezultati ostvareni proteklih godina poništiti ako njezina provedba ne dobije nov poticaj.

Kao najveći uzrok slabe provedbe u izvješću se navodi nedostatak političke volje čelnika zemalja potpisnica. U zemljama u kojima političko vodstvo iskazuje odlučnost za provedbu konvencije, strog program nadzora koji je osmislio OECD pridionio je poboljšanju zakonskog okvira i provedbi programa, jednako kao što nedostatak političke volje onemogućuje ikakav učinak i u slučajevima učetalih kontrola OECD-a.

U preporukama TI navodi kako je na svaki način nužno povećati političku volju na najvišim razinama vlasti za borbu protiv podmićivanja, pri čemu ističe da treba uključiti Ministarsko vijeće i glavnog tajnika OECD-a, političke i gospodarske čelnike zemalja koje žele provoditi konvenciju.

Također napominje da bi već na ministarskom sastanku OECD-a u srijedu i četvrtak trebalo pokrenuti program jačanja provedbe konvencije u zemljama u kojoj je ona slaba te navodi mjere koje bi trebalo poduzeti.

Tako stručnjaci TI ocjenjuju da bi vlade u kojima je provedba konvencije slaba morale pripremiti planove za jačanje provedbe s točno određenim rokovima, o kojima bi trebali raspraviti na sastanku s glavnim tajnikom OECD-a i radnom skupinom protiv podmićivanja.

Na ministarskom sastanku OECD-a iduće godine trebalo bi napraviti cjelovitu reviziju provedbe borbe protiv stranog podmićivanja, a radna skupina protiv podmićivanja trebala bi objaviti popis vlada zemalja u kojima provedba konvencije nije primjerena, što bi svima pokazalo da se moraju više truditi.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!