DUGA RESA

Bolnica lažirala račune i nanijela milijunsku štetu

Bionic
Reading

Ispostavljanje računa HZZO-u za lažno liječenje već umrlih osoba, fakturiranje lijekova i potrošnog medicinskog materijala dobivenih iz donacije kao i onih koji uopće nisu korišteni u liječenju, neopravdane hospitalizacije te izmišljene medicinske obrade samo je dio nepravilnosti koji se godinama sustavno provode u Specijalnoj bolnici za produženo liječenje Duga Resa

Utvrđeno je to u inspekciji koju je još prije tri godine proveo HZZO, no protiv bolnice i odgovornih u njoj predložena je jedino mjera pisane opomene i obveza da se isprave nepravilnosti.

Iako je o svemu bilo upoznato tadašnje Upravno vijeće HZZO-a, Upravno vijeće bolnice kao i županijske političke strukture, kaznena prijava nije podnesena. Ova je bolnica prikazivana kao jedna od najboljih bolnica s pozitivnim poslovanjem kojoj je već dugi niz godina na čelu Herta Belobrajdić (HDZ).

Ravnateljica Belobrajdić, koja čvrstom rukom upravlja sa svime što se u bolnici događa prestrašila se kontrole HZZO-a koja je bila krajem 2006., ali ne zadugo. Tamo se i danas sve odvija kao i prije par godina - ispričala je za Slobodnu Dalmaciju Božica Bandula, zaposlenica Odjela računovodstva Specijalne bolnice koja je odlučila otvoreno progovoriti o nezakonitostima.

Ravnateljica Belobrajdić je Bandulu i šeficu računovodstva Anu Borovac nedavno kazneno prijavila zbog navodnih krivotvorenja dokumenata i platnih listi s ciljem lažnog prikazivanja kreditne sposobnosti.
Djelatnice koje su se našle na udaru uprave bolnice uvjerene su da je sve smišljeno kako bi ih se ušutkalo i udaljilo čime bi kriminal ponovo ostao prikriven.

'Neka vam ne pada na pamet pisati o meni i bolnici u negativnom svjetlu. Mi smo svjetli primjer pozitivnog poslovanja i sigurno ste se zbog toga i okomili na nas. Ne želim vam ništa komentirati bez nazočnosti mojeg odvjetnika' kratko je poručila Herta Belobrajdić.

Iz izvješća o kontroli poslovanja dugoreške bolnice u prvih devet mjeseci 2006. godine jasno je vidljivo da su tamo počinjena brojna kaznena djela. Krivotvoreni su računi, lažirani su ulazi i izlazi lijekova i materijala, te su lažno prikazivane usluge koje uopće nisu obavljene.

Tako je primjerice samo za lijekove dobivene iz donacije iz državnog proračuna protupravno naplaćeno 86.986,00 kuna, dok je za pelene za inkontinenciju koje nikada nisu ni korištene fakturirano 57.494,04 kuna.

'HZZO-u se neopravdano fakturura i postupak acetilholinesteraza koji laboratorij ove bolnice uopće ne izvodi. Holter monitoring, uz to što često nije indiciran, kod svih pacijenata naplaćuje se dvaput. Po pojedinom pacijentu u bolničkom liječenju i po više desetaka puta naplaćuju se laboratorijske analize. U ovoj bolnici u velikom broju bolesničkih računa iznosi za fizikalnu terapiju su veći i od iznosa za istu vrstu terapije u Specijalnim bolnicama za stacionarnu fizikalnu medicinu i rehabilitaciju', navodi se u izvješću kontrolora HZZO-a.