svjetska zdravstvena organizacija

Bogate nacije moraju činiti više u borbi s pandemijama

23.05.2023 u 19:25

Bionic
Reading

Od bogatijih zemalja bi se trebalo tražiti da daju veći doprinos u pomaganju svijetu da se nosi s pandemijama, prema novom nacrtu dokumenta o kojem se pregovara u Svjetskoj zdravstvenoj organizaciji.

Zemlje s većim "kapacitetima i resursima" trebale bi snositi "proporcionalan stupanj" odgovornosti za pripremanje i odgovor na globalne zdravstvene prijetnje, navodi se u nacrtu.

Cilj dokumenta, pravno obvezujućeg sporazuma o kojem pregovaraju zemlje članice WHO-a, jest pozabaviti se "katastrofalnim promašajem" međunarodne zajednice da se ravnopravno nosi s covidom-19 diljem svijeta.

Covid je usmrtio oko sedam milijuna ljudi otkad se krajem 2019. godine pojavio u Kini, paralizirajući globalnu ekonomiju i poharavši zajednice.

Prijavljeno je više od 750 milijuna zaraženih.

Dokument od 42 stranica cilja na to da svijet u budućnosti bolje reagira.

Zemlje članice imaju opciju da uklone određene paragrafe iz dokumenta u budućim pregovorima, uključujući i one o odgovornostima.

Dijelovi koji su se u ranijim nacrtima pokazali kao kontroverzni, uključujući i one o intelektualnom vlasništvu kao i o pravu na 20 posto testova, tretmana liječenja i cjepiva koje bi WHO raspodijelio siromašnijim zemljama tijekom kriza, i dalje su u novom nacrtu, ali bi mogli biti uklonjeni.

Takva stavka o pandemijskim protumjerama nije postojala tijekom covida.

Čini se da je odbačena stavka iz ranijeg nacrta koja obvezuje farmaceutske kompanije da u detalje javnosti iznesu svoje sporazume s vladama.

Dokument također definira "pandemiju" - jednu od nekoliko spornih točaka koje su već uzele dosta vremena tijekom pregovora - kao "globalno širenje patogena ili varijante" koji se šire brzo, koji su opasni, opterećuju zdravstvene sustave i zahtijevaju međunarodnu koordinaciju.

Dokument bi trebao biti dovršen do 2024. godine.