(NE)NADLEŽNA MINISTARSTVA

Bludni nastavnik radi u dvije osnovne škole

  • Autor: tportal.hr
  • Zadnja izmjena 04.06.2009 11:03
  • Objavljeno 04.06.2009 u 10:47
tjelesni gimnastika

tjelesni gimnastika

Izvor: Guliver/Getty Images / Autor: -

Nastavnik tjelesne i zdravstvene kulture D. N. zaposlen u Osnovnoj školi Beletinec te u Osnovnoj školi Sveti Ilija, koji je osuđen na 9 mjeseci uvjetno s rokom kušnje od dvije godine zbog bludnih radnji nad učenicom, još uvijek radi u obje osnovne škole unatoč pravomoćnoj sudskoj presudi

VARAŽDIN - Kaznu mu je izrekao varaždinski Općinski sud, a potvrdio Županijski još početkom godine, piše Večernji list.

Tek su ovih dana obje škole dobile obavijest o pravomoćnosti presude i zatražile od Ministarstva znanosti mišljenje kako postupiti u slučaju nastavnika tjelesne i zdravstvene kulture.

'Trebali bismo dobiti suglasnost sindikata i školskog odbora i ako bi se školski odbor složio, mogli bismo mu otkazati ugovor o radu. No, time bismo preuzeli i rizik od nastavnikove moguće tužbe zbog otkaza. Zbog toga smo odlučili zatražiti mišljenje ministarstva, pa ćemo u skladu s njime i postupiti', rekao je Zlatko Kraljić, ravnatelj OŠ Beletinec u kojoj osuđeni D. N. radi već više od 20 godina.

Anđelka Rihtarić, ravnateljica OŠ u Svetom Iliji u kojoj osuđeni radi već 16 godina, kaže da ih je Ministarstvo znanosti obavijestilo da je njihov upit u proceduri, točnije proslijedilo ga je Ministarstvu pravosuđa. To očito upućuje na činjenicu da su ‘vrući krumpir’ prebacili nekom drugom. Vesna Dovranić, glasnogovornica Ministarstva pravosuđa, kaže pak da to uopće ne spada u njihovu nadležnost.

D. N. je osuđen jer je između rujna 2001. i veljače 2003. godine u OŠ Beletinec, u kojoj je radio kao nastavnik tjelesnog odgoja, učenicu 7. i 8. razreda u spremištu grlio, dirao rukama po grudima i spolovilu te je ljubio po vratu. Slično se dogodilo i u sportskoj dvorani za božićne proslave dok su zajedno plesali.

Jedanput ju je poslao u podrum da spremi stolac s igrališta. Došao je za njom i objema je rukama stisnuo uza sebe. Bio je optužen za bludničenje nad šest učenica, međutim, za jednu učenicu sud ga je oslobodio optužbe zbog nedostatka dokaza, a Općinsko državno odvjetništvo samo je odustalo od optužbe za još četiri učenice. Još početkom 2004. godine roditelji su o svemu anonimno obavijestili javnost kako bi zaštitili vlastitu djecu, no nisu imali hrabrosti o tome javno progovoriti.

U školi su tada Večernjem listu ipak potvrdili da se 6 učenica u veljači 2003. godine pismeno požalilo na nastavnika. On je odbacio sve njihove optužbe kazavši da je razred nemiran te da su djevojke bile vrlo nametljive prema njemu.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!