AMERIČKE SANKCIJE

Blokirana tvrtka kćeri ruskog oligarha Tokareva u čijem vlasništvu je ova velebna vila na Lošinju

05.03.2022 u 12:49

Bionic
Reading

SAD je uveo sankcije protiv ruskog oligarha Nikolaja Petroviča Tokareva pa je tako blokirana i tvrtka Katina koja je dio poslovnog carstva Tokarevljeve kćeri Maje Nikolajevne, a u vlasništvu ima vilu Karolina na Lošinju

Kako donosi Novi list, Ured za kontrolu inozemne imovine američkog Ministarstva financija (OFAC) i američki State Department blokirali su imovinu niza oligarha, među kojima je i Tokarev. U sklopu akcije blokirana je imovina tri ruska oligarha, dvoje njihovih supružnika, troje njihove odrasle djece te šest njihovih kompanija, kao i jedan od najvećih ruskih privatnih zrakoplova i jedna od najvećih svjetskih superjahti.

Riječ je o Ališeru Burhanoviču Usmanovu, jednom od najbogatijih ljudi u Rusiji kojem je, uz ostalo, u Njemačkoj zaplijenjena megajahta Dilbar, vrijedna oko 600 milijuna dolara, potom Jevgeniju Prigožinu i Nikolaju Petroviču Tokarevu.

Za Tokareva američko Ministarstvo financija, uz ostalo, navodi da je dugogodišnji Putinov suradnik te predsjednik jedne od najvažnijih ruskih tvrtki, Transnefta, tvrtke za naftovode u državnom vlasništvu koja je odgovorna za transport 90 posto nafte eksploatirane u Rusiji. Kao predsjednik Transnefta, Tokarev i njegova obitelj obogatili su se, nagomilavši poslovno i nekretninsko carstvo koje se proteže diljem Rusije i Europe.

Vila Karolina u uvali Čikat na Lošinju Izvor: Cropix / Autor: Maja Lovrić

'Članovi Tokarevljeve obitelji, uključujući njegovu suprugu Galinu Aleksejevnu Tokarevu i kćer Maju Nikolajevnu Tokarevu, imali su koristi od njegove blizine Putinu. Carstvo nekretnina Maiye Tokareve procijenjeno je na više od 50 milijuna dolara samo u Moskvi, u Rusiji, i uključuje najmanje tri tvrtke, moskovsko društvo s ograničenom odgovornošću Ostozhenka 19 te hrvatska društva Katina d.o.o. i TGA d.o.o. Društvo Katina posjeduje vrhunsku nekretninu uz more na hrvatskom otoku koja uključuje vilu koju je izgradio austrijski car Franz Josip I., navodi američko Ministarstvo financija.

Tvrtka Katina vlasnik je Vile Karoline u uvali Čikat na Lošinju. Vilu Karolinu, impozantno zdanje u jednoj od najljepših uvala na Jadranu, je 2003. godine tvrtka Jadranka d.d. prodala jednom talijanskom poduzetniku, a 2009. je preprodana, kako se navodilo, tada neimenovanom ruskom naftašu za 12 milijuna eura.

Karolina je druga po redu izgrađena vila na Čikatu, a lošinjski izvori navode da su uz Karolinu doista vezane priče o ljubavnim sastancima austrougarskoga cara Franje Josipa i glumice bečkog Burgtheatra Katarine von Schratt.