56-godišnji Aleksej Mordašov

Najbogatiji ruski oligarh i vlasnik 'osobne banke' Putinovih suradnika našao se na meti europskih sankcija: 'Ne razumijem zašto me se kažnjava!'

02.03.2022 u 13:02

Bionic
Reading

Na listi ruskih oligarha koji su pod sankcijama Europske unije našlo se od ponedjeljka i ime najbogatijeg ruskog oligarha, 56-godišnji Aleksej Mordašov. U njegovom vlasništvu je trećina najvećeg europskog turoperatora TUI-a čije dionice kotiraju na Londonskoj burzi

Moršadov je spasio Tui kada se tvrtka našla u problemima kad je svjetski turizam zamro tijekom pandemije, piše Guardian.

Mordašovu je sankcije uveo EU, ali ne i Velika Britanija, no njegovi će poslovni interesi svejedno biti ozbiljno ograničeni.

Bruxelles je sankcionirao Mordašova tvrdeći da je povezan s Vladimirom Putinom i ruskom političkom klikom kojima je njegova Rossiya Banka neka vrst 'osobne banke' te da u njoj novac drže i dužnosnici koji su imali koristi od aneksije Krima. Mordašova je i vlasnik nekih medijima koji su vodili propagandnu kampanju za destabilizaciju Ukrajine.

Mordašov potječe iz skromne obitelji. Roditelji su mu radili u mlinu u gradu Čerepovcu, sjeverno od Moskve. On se obogatio postavši najprije izvršni direktor najveće ruske čeličane i rudarske tvrtke Severstal. Na Forbesovoj listi najbogatijih ljudi svijeta zauzima 51. mjesto, a njegovo osobno bogatstvo procijenjeno je na 29,1 milijardu dolara.

Mordašov je i dalje je većinski dioničar Severstala u čijim se čeličanama proizvode sklopovi i za rusku vojsku, u prvom redu za oklopna vozila. Mordašovljeva matična tvrtka, Severgrupa, ima poslove razgranate od rudarstva do telekomunikacja i medija.

Guardian piše kako se Mordašev trenutno odmora daleko od ratnog područja. Njegov privatni mlazni zrakoplov Bombardier Global 6000 prošlog je tjedna lociran na letu sa Sejšela u Moskvu, ali potom i natrag na Sejšele. Pretpostavlja se da je oligarh bio u njemu.

Nakon što je EU stavio i Mordašova pod sankcije, šef tvrtke Tui, Fritz Joussen, nastojao je razuvjeriti zaposlenike da to neće biti problem za poslovanje.

'Gospodin Mordašov je dioničar Tuija oko 15 godina i drži oko trećine naše tvrtke otkako ju je podupro tijekom koronakrize', poručio je Joussen u dopisu zaposlenicima.

'Našom tvrtkom upravlja upravni odbor, kao i u svakom njemačkom dioničkom društvu, a ne pojedini dioničari ili nadzorni odbor. Stoga pretpostavljamo da bilo kakva ograničenja ili sankcije protiv gospodina Mordašova neće imati trajne negativne posljedice na našu tvrtku', izjavio je predsjednik uprave Tuija.

Mordašov je u ponedjeljak izjavio da ne razumije zašto se našao pod sankcijama.

"Nemam apsolutno nikakve veze s trenutnim geopolitičkim napetostima", kazao je.

Sebe je opisao kao osobu izvan politike i pozvao je na prekid rata u Ukrajini nazvavši ga 'tragedijom dvaju bratskih naroda' te apelirao da se 'pronađe izlaz iz sukoba i da krvoproliće prestane.'