ODGODA UPISA DO 15. PROSINCA

Blokada Filozofskog prekinuta, studenti se povukli

26.10.2011 u 12:44

Bionic
Reading

Studenti Filozofskog fakulteta u Zagrebu, koji su od ponedjeljka držali u blokadi referadu i upravu, prekinuli su svoje prosvjedne aktivnosti poručivši da ‘nema smisla trošiti resurse ni vršiti pritisak na upravu Fakulteta’. Dekan Damir Boras je, pak, odgovorio da je rok upisa produljen do 15. prosinca

Plenum Filozofskog fakulteta u obrazloženju odluke o prekidu blokade naveo je da ‘aktualna uprava fakulteta neće napraviti ništa u borbi za javno financirano obrazovanje’. ‘Umjesto da ranije izrečenu podršku besplatnom obrazovanju prevede u pritisak prema Ministarstvu znanosti, uprava se odlučila na ‘oportuniji’ potez okretanja protiv vlastitih studenata’, poručili su studenti.

Prekid blokade, kako tvrde studenti, ‘nipošto ne znači odustajanje od borbe za besplatno obrazovanje’. Najavili su i da će tu borbu nastaviti na drukčiji način te da će akcije usmjeriti na sve odgovorne i nadležne instance, konkretno Vladu i MZOŠ.

‘Argument resornog ministarstva o nepostojanju sredstava u proračunu pobija i preraspodjela s posljednje sjednice Vlade. Novca ima, ali Vladi nije prioritet visoko obrazovanje dostupno svima, već je dio proračunskog novca prenamijenila u vojnu nabavu i MUP’, upozoravaju studenti.

Opovrgnuli su nagađanja da je bilo tko vršio pritisak na njih da prekinu blokadu, uključujući dekana Damira Borasa, nego su rekli da je to odluka studentskog plenuma.

Nakon svega, ne osjećaju se poraženo. ‘Poražena bi trebala biti uprava Fakulteta koja je pribjegavala i nasilju kad nije mogla izvršiti onoga iz čega je stala’, odgovorio je jedan od predstavnika studenata.

Zahtjev plenuma za prekidanjem radnog odnosa dekana Borasa, a samim tim i njegovim odlaskom s dekanske pozicije zbog otimanja fotoaparata jednoj studentici koja ga je prvog dana prosvjeda snimala, po navodima studenata, nalazi se - u proceduri.

Doduše, studentima je onemogućeno obratiti se novinarima u maloj vijećnici Filozofskog fakulteta u kojoj je prethodno medijsku konferenciju održao dekan Boras. ‘Kolege studenti mogu izjavu dati izvan Fakulteta. Slobodno možete davati izjavu, ali ne ovdje’, upozorio ih je dekan Boras.

U izjavi novinarima, koja je pripremljena nakon zasjedanja pročelnika i uprave, i dekan Boras je potvrdio da je blokada prekinuta, da sve studentske službe rade neometano te da su predavanja redovita.

‘Produljili smo rok upisa do 15. prosinca i time dali priliku višim instancama da preuzmu plaćanje participacija studentima’, izjavio je dekan Boras uz napomenu da je 70-80 posto studenata već upisalo više godine studija.

Za posljednju studentsku akciju rekao je da je ‘izašla iz akademskih okvira i okvira prihvatljivog prosvjednog ponašanja čime je nanesena šteta Fakultetu’.

Na upit hoće se ispričati studentici koja je nakon oduzimanja fotoaparata zatražila i liječničku pomoć, odgovorio je da ‘to neće komentirati’.