JANDROKOVIĆ

'Blizu smo rješenja otvorenih pitanja RH i Slovenije'

02.12.2008 u 15:42

Bionic
Reading

Hrvatska i Slovenija blizu su pronalaska rješenja za otvorena pitanja koje bi bilo prihvatljivo za obje strane, izjavio je hrvatski ministar vanjskih poslova Gordan Jandroković nakon prvog susreta sa slovenskim kolegom Samuelom Žbogarom

BRUXELLES - 'Trenutačno smo blizu pronalaska rješenja koje bi bilo prihvatljivo za obje strane, ali vas molimo da pričekate još malo kada bismo, vjerujem, mogli postići rješenje prihvatljivo i za Hrvatsku i za Sloveniju', izjavio je Jandroković nakon 45-minutnog razgovora sa Žbogarom.

Ministri su nakon susreta dali kratke izjave, a pitanja novinara nisu bila predviđena tako da nije jasno o kakvom se rješenju radi.

Dvojica ministara razgovarala su u prostorijama slovenske misije pri NATO-u na rubu sastanka Sjevernoatlantskog vijeća na ministarskoj razini.

Ministar Žbogar je izjavio da su 'razgovarali o otvorenim pitanjima i o tome kako ih najbolje riješiti'.

'Dogovorili smo se o načinima kako jačati povjerenje i poštovanje među državama radi lakšeg rješavanja otvorenih pitanja', rekao je Žbogar.

Šef slovenske diplomacije je dodao da se s hrvatskim kolegom dogovorio o uspostavi redovitog oblika komunikacije između ministara i ministarstava vanjskih poslova, a oba ministra ocijenila su odnose među državama vrlo dobrima.

'Slovenija je i u EU i u NATO-u, a Hrvatska je vrlo blizu tome, tako da smatramo prirodnim da te dvije zemlje surađuju. Izrazili smo spremnost ići u tom smjeru i vjerujem da ćemo otvorena pitanja rješavati upravo na takav način', rekao je Jandroković.

Žbogar je rekao da je Hrvatska, koja ovaj mjesec predsjedava Vijećem sigurnosti UN-a, 'važan sugovornik i za teme od globalne važnosti'.

Trenutačno je glavna točka spoticanja u odnosima dviju zemalja slovenska blokada nekoliko poglavlja hrvatskih pristupnih pregovora s EU-om. Slovenska strana tvrdi da hrvatska u svojim pregovaračkim stajalištima prejudicira sporne točke međudržavne granice, a Zagreb to odlučno opovrgava. U rješavanje toga pitanja posljednjih tjedana uključilo se i francusko predsjedništvo EU-a koje priprema tekst kojim bi Hrvatska jamčila da ničim ne prejudicira granice, a Slovenija da neće blokirati pregovore.

Na posljednjoj Međuvladinoj konferenciji o pristupanju 30. listopada, RH je zatvorila samo jedno poglavlje, iako je imala suglanost 26 zemalja članica EU, svih osim Slovenije, za otvaranje četiri poglavlja i zatvaranje jednog.

Sljedeća Međuvladina konferencija predviđena je 19. prosinca kada bi, ako se riješi slovenska blokada, RH mogla otvoriti deset i zatvoriti četiri do pet poglavlja. U tom bi slučaju, za početak sljedeće godine ostala za otvaranje još dva poglavlja - Pravosuđe i temeljna prava i Tržišno natjecanje.

Takav slijed događaja bio bi u skladu s vremenskim rasporedom za završetak pregovora do kraja sljedeće godine koji je početkom studenoga objavila Europska komisija.

Mogućnost rješavanja tog pitanja do 19. prosinca slovenski diplomatski izvori, koji su željeli ostati neimenovani, vide 'negdje između nade i uvjerenja'.