smirivanje tenzija

Blinken u Berlinu na razgovorima o krizi u Ukrajini

20.01.2022 u 11:33

Bionic
Reading

Američki državni tajnik Antony Blinken stigao je u četvrtak u Berlin na razgovore sa saveznicima s ciljem smirivanja rusko-ukrajinskih tenzija, dan nakon što je upozoreno da bi Rusija uskoro mogla napasti Ukrajinu

Američki predsjednik Joe Biden u srijedu je kazao kako misli da će ruski predsjednik Vladimir Putin napasti Ukrajinu, nakon što je nagomilao desetke tisuća vojnika uz granicu.

Istaknuo je da bi invazija širokih razmjera rezultirala američkim odgovorom koji bi skupo platila Rusija i njena ekonomija.

Blinken, koji je dan ranije boravio u Kijevu, razgovarat će s predstavnicima Njemačke, Francuske i Velike Britanije, dok će u petak u Ženevi razgovarati s ruskim ministrom vanjskih poslova Sergejom Lavrovom.

Šef američke diplomacije održat će u Berlinu govor o tenzijama u Europi i mogućim posljedicama, kazao je visoki dužnosnik State Departmenta.

Blinken će u govoru krizu prikazati kao ključni moment za međunarodni poredak temeljen na pravilima, dodao je.

Također će istaknuti da Moskva svojim djelovanjem postavlja pitanje kada će prestati napori da obnovi sovjetski imperij, ali da Washington vjeruje kako je diplomatsko rješenje moguće.

Američko-ruski pregovori prošloga tjedna nisu polučili rezultate.

Njemačka je signalizirala u utorak da bi mogla zaustaviti plinovod Sjeverni tok 2 ako Moskva napadne Ukrajinu.

Blinken je napomenuo u srijedu da se gomilanje ruskih vojnika odvija "bez provokacija i bez razloga".

Ruski vanjskopolitički analitičari ocijenili su kako su razgovori Blinkena i Lavrova u petak "vjerojatno posljednja šansa" za postizanje dogovora.