smanjivanje napetosti

Blinken i Lavrov razgovarat će telefonom o Ukrajini

01.02.2022 u 11:27

Bionic
Reading

Visoki američki i ruski diplomati održat će u utorak novi krug razgovora o ukrajinskoj krizi, u trenutku kada Rusija nastavlja raspoređivati velike vojne snage na granici s tom bivšom sovjetskom državom.

Američki državni tajnik Antony Blinken razgovarat će telefonom s ruskim kolegom Sergejem Lavrovom, dan pošto su se dvije strane sukobile u žestokoj raspravi o Ukrajini u Vijeću sigurnosti UN-a.

Moskva je u ponedjeljak poslala Washingtonu pismo o svojim stajalištima, odgovarajući na pisanu komunikaciju kojom su dvije strane iznijele svoja stajališta u zadnja dva tjedna.

"Pregovarati javno ne bi bilo produktivno, pa ćemo prepustiti Rusiji ako želi govoriti o svojem odgovoru", rekao je dužnosnik State Departmenta.

"Ostajemo u cijelosti predani dijalogu kako bismo riješili ova pitanja i nastavit ćemo se usko konzultirati s našim saveznicima i partnerima, uključujući Ukrajinu".

Američki predsjednik Joe Biden rekao je u ponedjeljak da će se Rusija suočiti s "brzim i ozbiljnim posljedicama" ako napadne Ukrajinu.

"Danas u UN-u iznijeli smo punu prirodu ruske prijetnje ukrajinskom suverenitetu i teritorijalnoj cjelovitosti, kao i temeljnim načelima međunarodnog poretka utemeljenog na pravilima", rekao je Biden u Bijeloj kući.

"I dalje pozivamo na diplomaciju kao najbolji put naprijed, ali s obzirom na to da Rusija nastavlja gomilati svoje snage oko Ukrajine, spremni smo što god da se dogodi". 

Razgovor u utorak bit će prvi izravni razgovor Lavrova i Blinkena otkako su SAD i NATO razmijenili pisane odgovore na ruske zahtjeve prošli tjedan.

SAD i NATO odbili su ruski zahtjev za jamstvom da se Ukrajina neće pridružiti NATO-u te zahtjev da SAD povuče strateško oružje iz Europe.

Ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski potpisao je u utorak odluku o povećanju ukrajinske vojske za 100.000 vojnika kroz tri godine i povećanje njihovih plaća, ali i naglasio kako to ne znači da predstoji rat s Rusijom. 

"Ova odluka je pripremljena ne zato što ćemo uskoro imati rat... nego da uskoro i u budućnosti u Ukrajini bude mir", rekao je.

Ukrajinske oružane snage sada imaju oko 250.000 vojnika.