afera sms

Blaž Curić dobio mjesec dana istražnog zatvora

27.09.2018 u 10:28

Bionic
Reading

Sudac istrage Županijskog suda u Osijeku odredio je mjesec dana istražnog zatvora Blažu Curiću, vozaču Tomislava Tolušića i kumu Milijana Brkića koji je Franji Vargi, osumnjičenom za fabriciranje lažnih SMS-ova u nizu afera, dojavio da mu se sprema uhićenje

Blažu Curiću određeno je mjesec dana istražnog zatvora, potvrdio je njegov odvjetnik Krešimir Vilajtović, javlja Telegram.

USKOK je u srijedu poslijepodne pokrenuo istragu protiv vozača ministarstva poljoprivrede Blaža Curića, uhićenog jer je osumnjičenom Franji Vargi navodno dojavio da mu se sprema uhićenje zbog izrade lažnih SMS poruka.

USKOK za Curića traži istražni zatvor zbog sumnje da bi na slobodi mogao utjecati na svjedoke i dokaze ili ponoviti nedjelo, javlja N1.

Iako su prve informacije govorile da će ga se privesti u 11 sati, pretpostavlja se kako je doveden ranije da bi se izbjegli novinari. U sudnicu je ušao mirno i bez reakcije, piše Večernji list.

'Nakon što je 22. rujna 2018. doneseno rješenje o provođenju istrage protiv jednog okrivljenika, Uskok je na temelju kaznene prijave PNUSKOK-a donio rješenje o provođenju i proširenju istrage protiv hrvatskog državljanina (1969.) zbog osnovane sumnje na počinjenje kaznenog djela poticanja na sprječavanje dokazivanja počinjenog u vezi s počinjenjem kaznenih djela iz nadležnosti Uskoka', izvijestilo je ranije državno odvjetništvo na svojoj internetskoj stranici.

  • +3
Privođenje Blaža Curića na saslušanje na Općinski sud Izvor: Pixsell / Autor: Davor Javorovic/PIXSELL

Odvjetnik Krešimir Vilajtović ranije je novinarima ispred sjedišta Uskoka potvrdio da je njegov branjenik Blaž Curić na prvom ispitivanju koristio svoje zakonsko pravo i branio se šutnjom.

Na pitanje o težini optužbi Vilajtović je kazao da 'sama kvalifikacija kaznenog djela nije spektakularna'. 'Tu zakonodavac ne predviđa neku tešku kaznu. Kvalifikacija je takva da nam ostaje sasvim dovoljno prostora za obranu', ustvrdio je Vilajtović.

Curić je uhićen u srijedu ujutro zbog sumnje da je osumnjičenom Vargi dojavio da mu se sprema uhićenje zbog izrade lažnih SMS poruka navodno za Zdravka Mamića. Nakon otkrivanja ove afere mediji su tvrdili da su Vargine usluge koristili i bivši predsjednik HDZ-a Tomislav Karamarka te potpredsjednika te stranke Milijan Brkić koji takve optužbe odbaciju, piše N1.