RAT U UKRAJINI

Bjesni bitka za Časiv Jar. Ako padne, Rusi kreću na dva velika grada

06.04.2024 u 06:57

Bionic
Reading

Ukrajinska vojska u petak je objavila da se nalazi u 'vrlo teškoj' situaciji na bojištu kod grada Časiv Jara, na samom istoku zemlje, desetak kilometara zapadno od Bahmuta

Dok Rusi govore da su ušli u predgrađa Časiv Jara, Ukrajinci tvrde da drže frontu u gradiću koji je prije početka rata imao 12.000 stanovnika.

Nakon što su Rusi zauzeli Bahmut i još važnije Avdiivku, pad Časiv Jara bio bi ozbiljan poraz za ukrajinske branitelje i potvrda uspješne ruske ofenzive.

Časiv Jar je za razliku od Bahmuta i Avdiivke smješten na jednom od rijetkih brda na istoku Ukrajine i od početka rata je služio je kao artiljerskijska baza za ukrajinske napade na regiju Donjecka.

Rusi su na Časiv Jar pokretali opsežne napade nakon pada Bahmuta i Avdiike jer je nesporno da kontrola nad brdskim gradom otvara prilike za ofenzivu na Kramatorsk i Slovjansk, dva velika ukrajinska urbana centra i zadnja uporišta u regiji Donjeck.

  • +8
Wagnerovci u Bahmutu Izvor: Profimedia / Autor: RIA Novosti / Sputnik / Profimedia

Ukrajinci su tek sad priznali da traje bitka za Časiv Jar, dok zapadni analitičari to tvrde od početka prosinca 2023.

Famozni američki Institut za proučavanje rata piše da je bitka za ovaj grad počela još 15. prosinca kad je nakon pada Bahmuta počeo ruski prodor prema Časiv Jaru.

  • +10
Bahmut Izvor: Profimedia / Autor: RIA Novosti / Sputnik / Profimedia

Na tom dijelu fronte Rusi su po prvi puta koristili i sovjetske bombe ODAB-1500 o čemu smo i ranije pisali, uz što Rusi šalju valove pješadije bez puno brige za gubitke.

Kažnjeničke jedinice sačinjene od zatvorenika poput bataljuna Storm-Z i Storm-V, kod Časiv Jara izgubile su oko 60 posto svojeg ljudstva i mehanizacije, ako je vjerovati zapadnim izvorima.

Bitka za grad intezivirala se od 1. ožujka, nakon što su ruske obavještajne i izviđačke jedinice testirale slabosti u obrani, uz paraleno silovito bombardiranje fronte o čemu svjedoče brojne snimke s društvenih mreža.

Prvi izravni napad na Časiv Jar, po priznanju Ukrajinaca, dogodio se u četvrtak, 4. travnja. To sugerira da su Rusi zauzeli istočni prilaz gradu poznat i kao 'Kanal', o čemu bruje društvene mreže.

Gradonačelnik Serhij Čaus u četvrtak je opisao situaciju u Časiv Jaru kao najtežu otkako je Rusija započela svoju invaziju prije više od dvije godine.