spomen-područje

Bjelovarski branitelji ne žele bistu generala Stipetića na Barutani

30.03.2023 u 12:41

Bionic
Reading

Odbor za hrvatske branitelje i članove njihovih obitelji Grada Bjelovara i braniteljske udruge protive se postavljanju biste generala Petra Stipetića na Spomen-području Barutana, izvijestili su na zajedničkoj konferenciji za novinare u četvrtak

Postavljanje biste generala Stipetića na spomen-području Barutana iniciralo je Društva za očuvanje hrvatske vojne tradicije (DOHVT), a branitelji tvrde da su za inicijativu doznali iz medija.

„Čim smo iz medija doznali za tu inicijativu, Odbor za hrvatske branitelje i članove njihovih obitelji Grada Bjelovara žurno je sazvao sastanak sa svim udrugama proizašlim iz Domovinskog rata. Na tom sastanku donesen je jednoglasan zaključak da bisti generala Stipetića nije mjesto na Barutani jer tamo nisu ni biste branitelja koji su tamo položili svoje živote”, pojasnio je predsjednik Odbora Igor Crnomarić.

„Kada vam se jave obitelji upravo tih heroja da se na Barutani događa nešto što ih smeta, onda je vrijeme da se reagira, što je Odbor i učinio”, rekao je Crnomarić te dodao da branitelji nemaju ništa protiv generala Stipetića i njegovih zasluga u Domovinskom ratu, no smatraju da Spomen-područje Barutana nije primjereno za postavljanje njegove biste.

Branitelji također predlažu da upravljanje Spomen-područjem Barutana, kojim trenutno upravlja DOHVT, od sljedeće godine preuzme Gradski muzej Bjelovar.