POTREBA A NE LUKSUZ

Bjelokost i hrana na srebrnom pladnju za bijeljinskog vladiku

16.12.2008 u 11:36

Bionic
Reading

Na luksuzu u Vladičanskim dvorima u Bijeljini pozavidjeli bi i svjetski bogataši. Vladika Vasilije Kačavenda opremio je salone po uzoru na najpoznatije holivudske zvijezde, nimalo ne bježeći od glamura

On je to objasnio rekavši da je sasvim normalno da žitelji manastira imaju pristojne uvjete za život. Dodao je da, s obzirom na vrijeme u kojem živimo, to ne smatra luksuzom već potrebom

Većina namještaja izrađena je od bjelokosti, puno je eksponata, skulptura, a gostima se hrana poslužuje u srebrnom posuđu.
Vladika Kačavenda predstavlja jakog čovjeka u Srpskoj pravoslavnoj crkvi i predvodnika moćnog svećeničkog bosanskog lobija unutar Crkve.

S patrijarhom Pavlom nije u najboljim odnosima, a priča se da je on prošlog mjeseca sa svojim ljudima uspio u lobiranju za to da Pavle ostane na čelu Srpske pravoslavne crkve, samo da vladika Grigorije iz Trebinja ne bi bio izabran za novog patrijarha. Čak je na zasjedanju Sinoda najavljivao da će, ukoliko vladika Grigorije bude novi patrijarh, osnovati bosansku pravoslavnu crkvu.