SPAŠAVAO OBITELJ

Biznismen zaklao tri provalnika - četvrti netragom nestao

10.04.2012 u 07:17

Bionic
Reading

Vijest iz malog gradića Bogorodicka obišla je cijelu Rusiju. Javnost se pita što će biti s muškarcem koji spasio svoju obitelj od naoružanih bandita, ali bi istraga mogla pokazati da je pretjerao u nužnoj samoobrani. Nakon što su mu zločinci provalili u kuću te mu fizički napali ženu i djecu, neimenovani poduzetnik dočepao se kuhinjskog noža i u krvavom okršaju pobio lopove poput specijalca. Samo jedan je uspio pobjeći

Sredovječni poduzetnik živio je u toj kući 100-tinjak kilometara istočno od Moskve sa suprugom i petero djece. Napadači – svi odreda već osuđivani – prošle subote po noći upali su mu u dom naoružani pištoljem, nožem i bejzbolskom palicom. Supruga i djeca u napadu su lakše ozlijeđeni - kasnije su primili liječničku pomoć, a poduzetnik je završio u bolnici. Sudeći po naglasku u intervjuu koji je zamućenog lica dao RIA novostima, biznismen bi mogao biti podrijetlom s Kavkaza.

Vijest je dobila buran nastavak nakon što je objavljeno da je protiv muškarca pokrenut kazneni postupak za ubojstvo dvije ili više osoba te da mu teoretski prijeti doživotni zatvor, jer, kako javlja RIA, karakter rana na leševima provalnika ukazuje da je poduzetnik mogao 'prekoračiti nužnu samoobranu'.

No za uhićenog poduzetnika zauzeli su se Vladimir Gruzdjev, guverner Tulske oblasti, te Anatolij Kučerena, odvjetnik blizak Kremlju. Gruzdjev tvrdi da je nemoguće očekivati da čovjek pasivno promatra vršenje nasilja nad njegovom obitelji te upozorava da je primjer neznanog poduzetnika važan i za druge ljude u zemlji u kojoj je stopa kriminaliteta u mnogim regijama još uvijek vrlo visoka.

'Kada ne bi reagirao, poslije ne samo da se više ne bi osjećao kao muškarac - ne bi se osjećao kao čovjek uopće. Uloga muškarca nije samo da nahrani i utopli svoju obitelj, već ju je obavezan i zaštititi. Ako iz ovog ili onog razloga država nije uspjela osigurati bezopasnost u njegovom vlastitom domu, nesumnjivo je bio dužan postupiti upravo onako kako je postupio', tvrdi Gruzdjev.