KAKVA IM JE POLITIČKA BUDUĆNOST?

Bivši zastupnici na kavi, demantiraju osnivanje stranke

01.07.2016 u 13:15

Bionic
Reading

Točno u podne u Zagrebu bi se na kavi trebalo naći nekoliko bivših saborskih zastupnika, a u medijima se odmah počelo spekulirati o osnivanju nove stranke. Radi se samo o kavi, kaže za tportal bivša premijerka Jadranka Kosor

Prema informacijama iz nekih medija na kavi bi se trebali naći bivši IDS-ovac, a danas predsjednik Istarskih demokrata Damir Kajin, bivši Laburist Branko Vukšić, bivši HDSSB-ovac Boro Grubišić, bivši Laburist Mladen Novak, koji je danas član ORAH-a te bivša premijerka Jadranka Kosor.

Iako su se odmah pojavila nagađanja o osnivanju neke nove stranke, a i sam Kajin u razgovoru za Telegram davao je takve naznake, za tportal kaže da su to sve samo spekulacije. 'Idemo se naći i podružiti i razgovarati o politici. Osnivanje stranke je spekulacija. Tko će se time baviti i tko će radit na tome? No da su ti bivši zastupnici dali obol parlamentarizmu daleko vjerodostojnije, u to nitko ni ne sumnja', kazao je Kajin za tportal.

Sam Kajin je, podsjetimo, nakon izlaska iz IDS-a na lokalnim izborima 2013. surađivao sa SDP-om, no i s njima se brzo razišao te osnovao svoju stranku Istarski demokrati, dok je na izborima prošle godine bio na Bandićevoj listi.

'Razmišljam o izlasku na izbore, ništa spektakularno. Moram vidjeti i odlučiti se, a znam da bi se Istra čula u saboru. Jer od ovih koji su dobili mandate niti se čuje glasa niti ih vidim. Jedino komuniciraju kada dobiju plaće', poručuje Kajin

Mogućnost suradnje zapravo su inicirali bivši HDSSB-ovci, priča za tportal jedan od njih Boro Grubišić 'Dražen Đurović i ja smo razmišljali što napraviti što dalje. Da vidimo što možemo napraviti, zanemarujući pritom ideologiju. Spomenuo sam Kajina i Đurović je rekao zovi ga. Čuo sam se s njim i on je objeručke to prihvatio. No ova inicijativa je labava, bilo je samo telefonskih kontakata i to što sam se dva do tri puta čuo s Kajinom', kaže Grubišić za tportal.

Ideju osnivanja ikakve stranke odbija, inicijalna ideja bile su nezavisne liste koje bi se našle na platformi borbe protiv korupcije i kriminala.

'Đurović i ja smo na neki način bili inicijatori i razgovarali smo s Kajinom, no on je predložio proširenja ali mi nismo pristali na to', poručuje Grubišić, kojem je problem suradnja s Jadrankom Kosor, te donekle i s Brankom Vukšićem. S njima se, dodaje, ne bi mogao niti naći na kavi, na koju ga nitko nije zvao.

Ako bi svatko od nas išao s nezavisnom listom i prošli bi u Sabor, onda bi mogli surađivati u Sabur na temama poput Ovršnog zakona, pomoći blokiranima i slično, kaže Grubišić.

No hoće li do toga uopće doći upitno je. Grubišić objašnjava kako je do izbora ostalo malo vremena, a i izbori koštaju. On sam nije odlučio hoće li uopće biti kandidat na izborima.

'Dvojim, jer vremena je malo, godišnji odmori idu, sad sam u mirovini, imam pet unuka, malo se bavim vinogradom. Pitam se trebam li ponovno živce kidati, ima mladih ljudi koji mogu nešto napraviti. Mislim da je politička budućnost u ljudima koji su neovisni o stranačkim oligarhijama', kazao je Grubišić za tportal.

Da nije na redu ikakvo osnivanje stranke, otklonila je i bivša premijerka Jadranka Kosor

'To je samo kava i džentlmenski poziv na kavu na moj rođendan nisam shvatila drugačije nego kao poziv na kavu. To nije nikakvo osnivanje stranke', kaže Kosor za tportal.

Što se tiče njezine političke budućnosti i eventualnog izlaska na izbore, Kosor kaže da je zovu razni ljudi, no da zasad ne vidi ozbiljnog prostora za političko aktiviranje.

Jedan od onih koji sigurno neće biti u Zagrebu na kavi s bivšim kolegama je i Mladen Novak, bivši Laburist koji je danas član ORaH-a.

'Niti sam se čuo niti vidio s tim ljudima od kraja prošlog mandata. Sada me nitko nije ni zvao', poručuje Novak, koji s nekima od tih zastupnika i nije u toliko dobrim odnosima da bi surađivali u istoj stranci.

Nakon podnevne kave javio nam se i bivši Laburist Branko Vukšić. 'Našli smo se, popili kavu, čestitali rođendan Jadranki Kosor i to je to. Razgovarali jesmo i o političkoj situaciji, ali ništa na tragu toga da osnivamo ikakvu stranku. Ja sam jednu stranku osnivao i ne bih više', rekao je Vukšić za tportal.

Pitali smo ga i za njegove političke planove. 'Zovu me iz nekih stranaka, no nisam ništa odlučio. Najvjerojatnije na izbore ne idem, možda se predomislim, ali zasada nemam takvih planova', rekao je Vukšić.