razgovori s premijerom

Kandidati za šefa DORH-a u Vladi, svaki ima po sat vremena za predstavljanje

24.01.2024 u 09:21

Bionic
Reading

Vladino povjerenstvo u kojem su premijer i sedam ministara počelo je razgovore s četvoricom kandidata za novog glavnog državnog odvjetnika, nakon čega bi Saboru trebali predložiti nasljednika prve žene na čelu Državnog odvjetništva (DORH) Zlate Hrvoj Šipek

Kandidati čije je prijave ranije potvrdilo Državnoodvjetničko vijeće, a potom ih ispitao i saborski Odbor za pravosuđe, na razgovore u Banske Dvore, koji bi trebali trajati od 9 do 13 sati, dolaze abecednim redom. Prvi odvjetnik Mladen Dragičević, zatim aktualni zamjenik glavne državne odvjetnice Emilijo Kalabrić pa sudac Visokog kaznenog suda Ivan Turudić i zamjenik Županijskog državnog odvjetnika u Splitu Nikša Wagner.

Jednoga od njih potom mogu predložiti Saboru, a za izbor novog glavnog državnog odvjetnika koji se imenuje na četiri godine, potrebna je natpolovična većina odnosno najmanje 76 zastupničkih glasova. Uz premijera s kandidatima će u Banskim dvorima razgovarati potpredsjednica vlade Anja Šimpraga, ministar pravosuđa i uprave Ivan Malenica, ministar prostornog uređenja, graditeljstva i državne imovine Branko Bačić, ministar unutarnjih poslova Davor Božinović, ministar hrvatskih branitelja Tomo Medved, ministar gospodarstva i održivog razvoja Damir Habijan i ministar financija Marko Primorac.

Kandidati za čelnika DORH-a Wagner, Dragičević, Kalabrić, Turudić Izvor: Cropix / Autor: Duje Klaric

Predsjednik vlade u utorak je poručio da kriterij za odluku oko budućeg čelnika DORH-a neće biti 'poznanstvo' nego program, a nije htio odgovoriti postoji li već neki 'kandidat koji se ističe'.

"Što se mene tiče, sigurno kriterij 'poznanstva' ovog ili onog stupnja neće biti kriterij. Bit će program i način kako vide ulogu glavnog državnog odvjetnika u funkcioniranju jedne važne pravosudne institucije", uzvratio je Plenković u utorak navečer na upit novinara nakon sjednice Predsjedništva HDZ-a. Zlata Hrvoj Šipek izabrana je za glavnu državnu odvjetnicu u svibnju 2020. nakon što je njen prethodnik podnio ostavku kada se otkrilo da je bio član masonske lože. Nakon završetka razgovora s kandidatima za budućeg čelnika DORH-a, u Banskim će se dvorima u 14 sati održati sastanak parlamentarne većine, a izjave za novinare najavljene su oko 16 sati.