USKOK ISTRAŽUJE

Bivši šefovi VSOA-e isplaćivali si dodatak na plaću i do 150 tisuća kuna!

Darko Grdić

Darko Grdić

Izvor: Pixsell / Autor: Pixsell

USKOK sumnja da su, pravdajući isplate nagrada i troškove tajnim informatorima, prijašnji ravnatelj Vojne sigurnosno-obavještajne agencije (VSOA), general pukovnik Darko Grdić i njegov tadašnji zamjenik, brigadni general Ognjen Preost, iz blagajne VSOA-e za posebne namjene otuđili više od tri milijuna kuna, ili po 1,5 milijuna svaki, piše Jutarnji list

Osim Grdića i Preosta, na isti način i iz sredstava iste namjene 1,5 milijuna kuna prisvojio je načelnik Odsjeka za operativnu tehniku Uprave za informacijsku sigurnost VSOA-e Tibor Mijo Kuljanić, dok su nešto manje 'profitirali' tajnik kabineta ravnatelja VSOA-e Zdeslav Ivanković i operativni dočasnik u kabinetu ravnatelja Denis Lukinić. Ivanković je na ovaj način imao dodatne 'prihode' od ukupno oko pola milijuna kuna, a Lukinić oko 200.000 kuna.

Iako je USKOK istragu pokrenuo u drugoj polovici travnja, cijela priča zakotrljala se još sredinom prošle godine. Nakon odlaska Grdića i Preosta novo je vodstvo uočilo određene nepravilnosti u radu svojih prethodnika te je o svemu podnijelo prijave nadležnim državnim tijelima.

Na prijave je prvi reagirao Ured Vijeća za nacionalnu sigurnost koji u izvanrednom nadzoru rada VSOA-e utvrdio da se prema svemu sudeći ne radi o pukom neracionalnom trošenju sredstava, nego da bi se moglo raditi o sustavnom izvlačenju novca.

Utvrđeno je da za brojne isplate, navodno stotine njih, ne postoji odgovarajuće opravdanje. Formalnosti su doduše bile zadovoljene, postojali su obrasci o suradnji s tajnim informatorima s popratnom dokumentacijom, isplatnicama i izvješćima. Međutim, ispostavilo se da drugi odjeli i uprave VSOA-e, koji su po procedurama trebali dobiti podatke sa saznanjima 'važnih izvora' na koje su trošena predmetna sredstva, ništa nisu dobili. Dakle, milijuni su potrošeni na navodno ključne informatore čiji je identitet strogo čuvan, a podaci nisu došli ni do analitike VSOA-e. Osim toga, utvrđeno je da je i službena dokumentacija uništena po nalogu bivšeg ravnatelja i njegova zamjenika.

Ured Vijeća za nacionalnu sigurnost stoga je izvješće proslijedio USKOK-u, koji je nakon dodatnih provjera zaključio da su bivši šefovi VSOA-e bili doušnici sami sebi, odnosno da su informatori postojali samo na papiru, kako bi se prikrilo da si Grdić i ostali isplaćuju 'dodatne plaće'.

Kako doznaje Jutarnji list, dodatke na plaću bivša vrhuška VSOA-e isplaćivala si je najmanje jednom mjesečno. Grdić i Preost tako su mjesečno uzimali minimalno po 15.000 kuna. Samo u nekoliko mjeseci ove isplate nisu zabilježene, ali su zato u nekim mjesecima isplate bile i višestruke. USKOK ih tereti da su znali uzimati i po više od 100.000 kuna mjesečno.

Cijeli članak pročitajte OVDJE.

Pratite nas na društvenim mrežama:

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!