katastrofa 2011.

Bivši šefovi operatora Fukushime moraju platiti 95 milijarda dolara odštete

  • Autor: I.Ba./Hina
  • Zadnja izmjena 13.07.2022 10:57
  • Objavljeno 13.07.2022 u 10:57
Fukushima Daiichi

Fukushima Daiichi

Izvor: EPA / Autor: KIMIMASA MAYAMA/POOL

Sud u Tokiju naložio je u srijedu bivšim šefovima operatora nuklearne elektrane Fukushima Daiichi da plate oko 13 bilijuna jena (94,48 milijardi eura) odštete zbog katastrofe 2011. godine, objavili su lokalni mediji

Četvorici bivših šefova tvrtke Tokyo Electric Power Company (TEPCO) naloženo je da plate odštetu prema tužbi koju su pokrenuli dioničari zbog nuklearne katastrofe izazvane golemim cunamijem.

Tužitelji su izašli iz suda u Tokiju držeći transparente na kojima je pisalo "dioničari pobjeđuju" i "prepoznata odgovornost".

"Moraju se izdati upozorenja da, ako donesete pogrešne odluke ili pogriješite, to morate kompenzirati vlastitim novcem", rekao je Hiroyuki Kawai, odvjetnik koji zastupa dioničare, na konferenciji za medije 2012. godine.

"Možda ćete morati prodati svoju kuću. Možda ćete morati provesti svoje umirovljeničke godine u bijedi. U Japanu se ništa ne može riješiti niti se može postići napredak bez osobne odgovornosti", dodao je.

Dioničari su tvrdili da se katastrofa mogla spriječiti da su šefovi TEPCO-a obratili pažnju na istraživanja i proveli preventivne mjere poput postavljanja kriznog izvora napajanja na viši teren.

Studije koje su dioničari iznijeli nisu bile vjerodostojne, a rizici se nisu mogli predvidjeti, uzvratili su dužnosnici.

"Ponovno izražavamo našu iskrenu ispriku ljudima u Fukushimi i članovima društva općenito zbog izazivanja problema i nevolja" vezano uz katastrofu, rekao je za AFP glasnogovornik TEPCO-a.

No tvrtka je odbila komentirati presudu i hoće li uputiti žalbu.

Tri od šest reaktora nuklearne elektrane Fukushima Daiichi radila su kada je snažan podmorski potres uzrokovao razorni cunami 11. ožujka 2011.

Otopili su se nakon što su im rashladni sustavi otkazali kad su valovi poplavili pomoćne generatore.

To je bila najveća nuklearna katastrofa od Černobila i proglašena je zona evakuacije oko elektrane. za desetke tisuća stanovnika.

Otprilike 12 posto regije Fukushime nekoć je bilo proglašeno nesigurnim prostorom za život, ali zabranjene zone sada pokrivaju oko dva posto regije, iako je broj stanovnika u brojnim mjestima još uvijek puno manji nego prije.

Tvrtku TEPCO tužili su preživjeli u katastrofi, dioničari, a ove godine i šest tužitelja zbog tvrdnji da su razvili rak štitnjače zbog izloženosti zračenju.

Sud je 2019. godine oslobodio optužbi tri bivša dužnosnika TEPCO-a u jedinom kaznenom procesu koji je proizašao iz katastrofe.

Prijetilo im je do pet godina zatvora za profesionalni nemar, ali je sud presudio da nisu mogli predvidjeti razmjere cunamija koji je izazvao katastrofu.

TEPCO je uključen u desetljećima duge napore da se postrojenje stavi izvan pogona, što je skup i težak proces.

Pratite nas na društvenim mrežama:

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!