PODIGNUTA OPTUŽNICA

USKOK: Bivši šef za nadzor PDV-a deset godina dužnicima pomagao izbjeći porez

03.07.2018 u 15:24

Bionic
Reading

Bivšeg voditelja Službe za nadzor PDV-a i borbu protiv prijevara u PDV-u Radoslava Raspudića Uskok je optužio za zlouporabu položaja i ovlasti zbog sumnje da je čak 10 godina poreznim dužnicima omogućavao izbjegavanje poreza ili umanjivao njihova dugovanja

Optužnica je podnesena pred zagrebačkim Županijskim sudom koji će, najvjerojatnije na jesen, odlučivati o njenoj osnovanosti.

Uskok je na svojoj internetskoj stranici, ne otkrivajući identitet, objavio da je Raspudić "od ožujka 2007. do lipnja 2017. godine, kao voditelj Službe za nadzor poreza na dodanu vrijednost i borbu protiv prijevara u PDV-u, u Središnjem uredu Porezne uprave Ministarstva financija, u više desetaka slučajeva poduzimao radnje u cilju da pojedinim fizičkim i pravnim osobama omogući izbjegavanje plaćanja poreznih obveza koje su prethodno poreznim nadzorom utvrdili djelatnici Porezne uprave, odnosno njihovo plaćanje u manjim iznosima".

Navode da je Raspudić u ime osoba i tvrtki kojima je pogodovao izrađivao žalbe i prigovore te upravne tužbe na pojedine zapisnike i rješenja Porezne uprave, kao i druge dokumente na temelju kojih se mogla spriječiti ili odgoditi naplata utvrđenih poreznih obveza.

"U realizaciji navedenog okrivljenik je, protivno zakonskim odredbama, Kodeksu i internim uputama Porezne uprave te pravilima službe, pristupao Informacijskom sustavu Porezne uprave i koristio podatke koji su mu bili potrebni za sastavljanje navedenih dokumenata nakon čega ih je dostavljao i priopćavao fizičkim i pravnim osobama", navode u priopćenju.

Raspudića terete i da je dok je bio zadužen za koordiniranje postupanja Porezne uprave tijekom provođenja poreznih nadzora tvrtkama kojima je pogodovao, "za cijelo vrijeme trajanja poreznog nadzora izrađivao žalbe, prigovore, mišljenja i obrazloženja".

"Za potrebe sačinjavanja navedenih akata također je pristupao Informacijskom sustavu Porezne uprave te se istovremeno koristio i saznanjima iz službene korespondencije i dokumentacije koja su mu bila dostupna kao članu Radne skupine za provođenje postupanja prema određenom trgovačkom društvu", ističe Uskok.

Istraga protiv Raspudića, kojega su mediji prije uhićenja navodili i kao mogućeg šefa tzv. poreznog Uskoka, pokrenuta je u veljači ove godine, a neko je vrijeme proveo i u istražnom zatvoru.