RAD U FUŠU

Pali poreznik među klijentima imao dvojicu poznatih rukometaša?!

08.02.2018 u 20:38

Bionic
Reading

Visokorangirani poreznik Radoslav Raspudić koji je u srijedu uhićen i kojem je određen jednomjesečni pritvor, među klijentima za koje je odrađivao radnje zbog kojih se našao na meti USKOK-a imao je i dvojicu poznatih bivših rukometaša, Slavka Golužu i Božidara Jovića

Jutarnji list neslužbeno doznaje da je Raspudić potvrdio da je uistinu sastavljao sporne žalbe na porezna rješenja koje su dobivali njegovi 'klijenti' koje su oni potom koristili u raznim postupcima za osporavanje donesenih rješenja Porezne uprave.

No, pritom je ustvrdio da na taj način nije zloupotrijebio svoj položaj, jer se u niti jednom slučaju nije radilo o predmetima koje su bili pod njegovom nadležnošću. Ukratko rečeno, priznao je da je radio 'u fušu', ali da nije zloupotrebljavao svoj položaj.

Tužiteljstvo tereti da je u slučaju poreznog nadzora nad tvrtkom Gold-Box upravo Raspudić bio zadužen za koordiniranje Porezne uprave, dok je istovremeno za tu tvrtku čije je poslovanje vodio odvjetnik Davor Galetović, izrađivao žalbe, prigovore i drugu potrebnu dokumentaciju. Na isti način, tvrdi USKOK, postupao je i u slučaju poreznih nadzora nad tvrtkom Luminia Metal i povezanim društvima, gdje je postojala sumnja u fiktivnu trgovinu zlatom.

Raspudić je u tom slučaju bio član radne skupine, a opet su u njegovu računalu pronađeni žalba i drugi dokumenti identični onima koje je predstavnik Luminije, odvjetnik Galetović podnosio na izdana rješenja Porezne uprave.

Žalbe i prigovore Raspudić je pisao i za Slavka Golužu kojem je krajem 2010. Porezna uprava utvrdila poreznu obvezu od oko 162.000 kuna. Bivši izbornik 'kauboja' žalio se na to rješenje. Istražitelji su sada u računalu privedenog poreznika pronašli identičnu žalbu, a također su utvrdili da je u kritičnom periodu izvršio uvid u Informacijski sustav Porezne uprave za Golužu kako bi došao do podataka koje je koristio za pisanje te žalbe.

Gotovo identična situacija bila je i kod umirovljenog rukometaša Božidara Jovića, kada je Porezna uprava 2012. donijela rješenje kojim je utvrđena obveza plaćanja PDV-a za njegovu tvrtku u iznosu od nepunih 200.000 kuna. I žalba koju je podnio Jović pronađena je kod Raspudića, a također je potvrđeno da je i za tu tvrtku uzimao podatke iz Informacijskog sustava Porezne uprave. Jović nije želio komentirati ovaj slučaj, a Goluža je bio nedostupan.