predstavka iz zatvora

Bivši šef Udbe pisao iz kaznionice državnom vrhu; na 300 strana nije se libio ničega

  • Autor: I. Ba.
  • Zadnja izmjena 17.02.2021 08:46
  • Objavljeno 17.02.2021 u 08:46
Zdravko Mustač

Zdravko Mustač

Izvor: Pixsell / Autor: Igor Kralj/PIXSELL

Zdravko Mustač (81), bivši čelnik jugoslavenske tajne službe Udbe, a u prvim godinama nakon proglašenja hrvatske neovisnosti i visoki dužnosnik hrvatskog obavještajnog sustava koji se dosad nije javno oglašavao, iz zatvora je uputio opsežnu predstavku hrvatskim državnim institucijama: DORH-u, Uredu pučke pravobraniteljice i Saboru

Mustačeva predstavka s priloženim dokumentima, kako je u utorak objavio tjednik Nacional, a prenosi Jutarnji list, ima oko 300 stranica, a napisao ju je u kaznionici u Glini u kojoj odlukom njemačkih sudskih vlasti izdržava kaznu.

Mustač je, naime, odlukom Vrhovnog suda u travnju 2014., tri mjeseca nakon Josipa Perkovića, izručen njemačkom pravosuđu koje ga je, jednako kao i Perkovića, osudilo na doživotni zatvor zbog likvidacije hrvatskog emigranta Stjepana Đurekovića.

U Saboru su za tjednik potvrdili da im je Mustačeva predstavka stigla jučer ujutro, i to u jedanaest primjeraka.

Mustač je predstavke uputio tajniku i na šest saborskih odbora: za Ustav, nacionalnu sigurnost, pravosuđe, zakonodavstvo, europske poslove i ljudska prava. Četiri primjerka stigla su u najveće saborske klubove. 

A prema dijelovima koje je prenio tjednik Nacional, temeljni problem na koji Mustač u opsežnoj predstavci ukazuje jest taj da su Perković i on 2014. izručeni njemačkom pravosuđu na pogrešnim pravnim pretpostavkama, na pogrešnoj primjeni zakona o izručenju.

Na njegovu i Perkovićevu izručenju hrvatski je Vrhovni sud, tvrdi Mustač, uspostavio pogrešnu primjenu Zakona o pravosudnoj suradnji s članicama Europske unije. Vrhovni je sud, tvrdi Mustač, redovnim sudovima nametnuo da slijede pogrešno pravno shvaćanje u primjeni tog zakona i tako je konstituirao sudsku praksu koja je suprotna Zakonu o izručenju.

'To bezakonje u pravosudnoj suradnji s članicama Europske unije traje do danas... Neposredne žrtve trajućeg kršenja zakona o pravosudnoj suradnji jesu tražene osobe, prije svega hrvatski državljani na koje se odnose određeni europski uhidbeni nalozi. Takvima su povrijeđena ustavna prava: pravo na jednakost pred zakonom, pravo na pravičnu i nepristranu sudsku odluku na nepovredivost slobode i drugo...', piše Mustač, prenosi Jutarnji list. 

Ističe da je način na koji hrvatski sudovi već sedam godina izručuju hrvatske državljane "skandal bez presedana i sličnog primjera u povijesti članica Europske unije i njenih država članica". Mustač se ne libi oštrih riječi kad piše o liku i djelu istaknutih hrvatskih sudaca:

'Dupeglava sudska praksa dupeglavnih sudaca sve od županijskih Turudića, vrhovnog Mrčele do ustavnog Šeparovića ili Brkića - odgovornih za suspenziju dijela pravosudnog suvereniteta RH i trajno bezakonje'. Istaknuo je kako je predstavku mogao izložiti i akademski ne ističući imena sudaca. 'Ali to bi značilo pisati o posljedicama apstraktno, a uzročnike ostaviti u anonimnosti, u dubokoj jazbini nakazno shvaćene neovisnosti sudbene vlasti'. 

Poglavlje o Šeksu

U predstavci, u kojoj za sebe ne traži pomilovanje ni druge ustupke, 81-godišnji Mustač posebno poglavlje posvećuje Vladimiru Šeksu koji je, kako tvrdi, već 30 godina "kadrovski faktotum ključnih pozicija visoke sudbene vlasti u Hrvatskoj".

'Može samo čuditi da se bivši udbaški "špicl" drži na političkoj poziciji već 30 godina dok su davno već sišli s pozornice oni koje je služba vodila u obradama, kazneno progonila i koji nikad nisu bili njeni suradnici. Stranka je ta koja je Šeksu pomogla preobraziti se u instituciju. Nikakvo čudo što je dio hrvatske sudbene vlasti zapušten kao dvorište seoskog pijandure', piše Mustač.

Upravo personalna komponenta hrvatskog pravosuđa čini reformu pravosuđa potrebnom, ističe Mustač i podsjeća: "Zakone donosi Hrvatski sabor i kad sve zataji, odluka je na njemu".

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!