NAKON PRESUDE ZA KORUPCIJU

Bivši rumunjski premijer pokušao se ubiti

21.06.2012 u 09:30

Bionic
Reading

Bivši rumunjski predsjednik vlade Adrian Nastase pokušao se ubiti nekoliko sati nakon što Vrhovni sud odbacio njegovu žalbu na presudu na dvije godine zatvora zbog korupcije

Medicinski izvori naveli su da je Nastase pucao sebi u grlo, ali je nejasno je li mu život u opasnosti, prenose Nezavisne novine. Bivši rumunjski premijer je u bolnici, kamo je odvezen iz svoje rezidencije. Pravomoćnom presudom Vrhovnog suda Rumunjske potvrđena je prethodna odluka prvostupanjskog suda koji je Nastasea osudio na zatvorsku kaznu za nezakonito prikupljanje novca za svoju predsjedničku kampanju.

Nastase je se žalio Vrhovnom sudu na tu odluku, tvrdeći da je slučaj politički motiviran. Tužiteljstvo je potvrdilo da su tvrtke i državne agencije bile prisiljene platiti namet kako bi bile uključene u sudjelovanje na jednoj konferenciji 2004. godine, a da je taj novac poslije korišten za Nastaseovu neuspješnu predsjedničku kampanju iste godine.

Socijalist Nastase bio je premijer Rumunjske od 2000. do 2004. godine, drugi je premijer Rumunjske koji će morati u zatvor, poslije komunista Constantina Dascalescua koji je 1991. godine osuđen na doživotnu kaznu zatvora zbog zločina počinjenih tijekom diktature Nikolaja Causescua.