PRAVOSLAVNI 'FRA ŠIME'

Bivši paroh Milenko Popović uzeo od Crkve tri milijuna kuna?

22.10.2012 u 10:24

Bionic
Reading

I u Srpskoj pravoslavnoj crkvi u Hrvatskoj, točnije Eparhiji zagrebačko-ljubljanskoj, postoji spor Crkve protiv svećenika optuženog da je pokušao prisvojiti crkveni novac iako se radi o višestruko manjoj svoti od one koju se spominje u slučaju fra Šime Nimca

Eparhija zagrebačko-ljubljanska, kako neslužbeno doznaje Jutarnji list, traži od bivšeg zagrebačkog paroha Milenka Popovića da Crkvi vrati 550.000 australskih dolara (nešto više od tri milijuna kuna) koje je, prema ocjeni vrha zagrebačke mitropolije, prisvojio protivno crkvenim, ali i svjetovnim zakonima te će navodno ovog tjedna SPC će podnijeti kaznenu prijavu protiv Popovića.

Problem je nastao zbog 500.000 australskih dolara koje je jedna pobožna žena iz Australije oporučno ostavila Eparhiji zagrebačko-ljubljanskoj. Kako je Milenko Popović godinama bio zagrebački paroh, darežljiva vjernica svotu je povjerila upravo njemu, uz oporučnu obavezu da je utroši za potrebe SPC-a. Oporuka je izvršena prošlog ljeta.

Međutim, u vrijeme izvršenja oporuke Milenko Popović više nije bio zagrebački paroh jer je zbog sukoba s nadređenima u crkvenoj hijerarhiji te dužnosti razriješen još 2010. Umjesto da donaciju vjernice iz Australije proslijedi Crkvi, bivši je zagrebački paroh donirani novac prošlog ljeta uplatio na vlastiti račun, pa u SPC-u Popovića terete da je pola milijuna australskih dolara želio zadržati za sebe.

Bivši paroh Milenko Popović tvrdi da nije ništa zatajio jer je nadležne u Eparhiji zagrebačko-ljubljanskoj još istog mjeseca kad je novac stigao obavijestio o donaciji. Bivši zagrebački paroh opravdava se da je novac kanio dati Srpskoj pravoslavnoj crkvi, ali uz uvjet da ga se ne potroši na skupu zgradu novosagrađene Pravoslavne opće gimnazije 'Kantakuzina Katarina Branković', nego u druge svrhe.

Milenko Popović bio je na sudu i s Dikanom Radeljakom, bivšim suprugom Vlatke Pokos, jer su se sporili zbog zajedničke terase od oko 150 četvornih metara koju je Radeljak bez odobrenja ostalih suvlasnika uzurpirao i napravio si penthouse.