veleizdaja u rusiji

Bivši novinar Safronov osuđen na 22 godine u kažnjeničkoj koloniji

05.09.2022 u 16:57

Bionic
Reading

Ruski sud u ponedjeljak je osudio bivšeg novinara Ivana Safronova na 22 godine u kažnjeničkoj koloniji, nakon što ga je proglasio krivim za veleizdaju

Safronov, bivši izvjestitelj koji je pisao o obrambenim pitanjima za novine Kommersant i Vedomosti, a potom je postao savjetnik čelnika ruske svemirske agencije, uhićen je 2020. i optužen da je odavao povjerljive informacije.

Safronovljevi odvjetnici rekli su novinskoj agenciji RIA novosti da će se žaliti na presudu.

Njegovi pristaše kažu da je slučaj odmazda za njegovo izvještavanje koje je razotkrilo detalje o ruskim međunarodnim oružanim sporazumima.

"Svi koji su bliski Safronovu vjeruju da je optužba za veleizdaju apsurdna", rekla je novinarka Katerina Gordeeva nakon što je razgovarala za dokumentarni film koji priprema s njegovom majkom, sestrom i bivšim kolegama.

Uoči izricanja presude, Europska unija pozvala je Rusiju da odbaci sve optužbe protiv Safronova (32) i da ga bezuvjetno oslobodi.

Tužitelji kažu da je Safronov dijelio državne tajne o ruskim prodajama oružja na Bliskom istoku češkoj obavještajnoj službi.

Zanijekao je optužbe u cijelosti i prošli mjesec je odbio nagodbu za priznanje krivnje što bi mu omogućilo da odsluži zatvorsku kaznu od 12 godina.

Safronov u potpunosti niječe optužbe i tvrdi da su informacije koje je navodno podijelio s Češkom već bile javno dostupne.

Njegova kazna od 22 godine teža je nego što ruski sudovi obično presuđuju u slučajevima ubojstava.

Ivan Safronov Izvor: EPA / Autor: YURI KOCHETKOV