NA INICIJATIVU HRVATSKE

'Bit ćemo darežljivi prema onima koji povedu BiH u EU'

06.11.2014 u 09:51

Bionic
Reading

Njemački i britanski ministri vanjskih poslova pokrenuli su u srijedu inicijativu za brže približavanje BiH Europskoj uniji i pozvali političare te zemlje da što prije krenu u nužne reforme čim se formira nova vlast nakon nedavnih izbora

Ministri Frank-Walter Steinmeier i Philip Hammond sastali su se u srijedu u Berlinu s ministrima država iz jugoistočne Europe kako bi razgovarali o okolnostima nakon nedavnih izbora u toj zemlji. Na konferenciji tzv. Aspen inicijative bila je i šefica hrvatske diplomacije Vesna Pusić koja je rekla da je njemačko-britanska ideja nastavak inicijative koju je Hrvatska Bruxellesu predložila u veljači.

'Velika Britanija i Njemačka krenule su u inicijativu da se promijeni pristup prema BiH, da se iz pasivne uvjetovanosti krene u aktivnu uvjetovanost, da se ne kaže samo ovo su kriteriji koje morate ispuniti, nego radit ćemo s vama da ih ispunite', rekla je Pusić novinarima.

Vraćanje zapadnog Balkana na dnevni red europske politike započelo je hrvatskom inicijativom u Bruxellesu u veljači i usvajanjem zaključaka koji se odnose na BiH na travanjskom Vijeću za vanjske poslove.

Pusić je rekla kako je sada važno da ta inicijativa postane službena inicijativa bloka 28 europskih država. 'Iznimno je važno da se uz sve druge krize u europskom susjedstvu BiH vrati na dnevni red EU-a', naglasila je ministrica.

Po njezinim riječima, za to je potrebna suradnja i pritisak građana BiH te jasan stav kako se od izabranih političara očekuje da u novom mandatu postave BiH na siguran put prema članstvu u EU-u.

'Za stabilnost Europe, posebno u aktualnim geopolitičkim i sigurnosnim okolnostima, ključna je stabilnost Zapadnog Balkana i jugoistočne Europe', zaključila je Pusić.

Steinmeier i Hammond uputili su s konferencije otvoreno pismo građanima BiH u kojem stoji da će iduće četiri godine biti odlučujuće za budućnost te države za koju je nužno brzo formiranje vlasti koja bi kao prioritet trebala odrediti konkretne reforme.

Dvojica ministara predložit će stoga Bruxellesu da od izabranih političara traži da se na to obvežu pismenom izjavom i prihvaćanjem obveze da plan reformi dogovore s EU-om.

'Ako vaši političari to učine, onda ćemo mi zauzvrat od EU-a tražiti da, nakon dugog kašnjena, na snagu stupi Sporazum o stabilizaciji i pridruživanju', kažu ministri.

Ističući kako se ne žele vraćati u vrijeme kad su se zakoni i odluke donosili po međunarodnom nalogu, Steinmeier i Hallmond naglašavaju kako žele da demokratski sustav BiH učinkovito funkcionira, a zemlja bude nezavisna i jaka.

'Želimo da vaša nova vlada bude prva na tom putu, a mi ćemo biti darežljivi u pružanju potpore onima koji odrede put ka boljoj budućnosti', stoji u pismu.

Ministri kažu da novi pristup ne mijenja uvjete pristupanja EU-u i ne predstavlja smanjenje standarda te da, ako BiH želi uživati pogodnosti članstva u Uniji, mora ispuniti uvjete koji vrijede za sve buduće članice, uključujući rješavanje pitanja prava manjina koje je istaknuto u slučaju Sejdić – Finci.

'Ali mi ovo ne možemo uraditi sami. Trebaju nam partneri u BiH s vizijom i osjećajem odgovornosti, vođe kojima je cilj opća dobrobit, a ne samo prividna dobrobit za njihovo izborno tijelo', poručili su njemački i britanski ministar građanima BiH.