MESIĆ VS. CRKVA

'Biskup ima pravo na mišljenje, ali...'

17.11.2009 u 12:06

Bionic
Reading

Predsjednik Republike Hrvatske Stjepan Mesić je upitan za komentar dijela izjave Komisije Hrvatske biskupske konferencije 'Iustitia et pax' koju je potpisao predsjednik Komisije mons. Vlado Košić, u kojoj se osporava 22. lipnja 1941. kao početak otpora fašističkoj okupaciji, danas izjavio da je toga dana u Hrvatskoj započeo otpor njemačkoj i talijanskoj okupaciji te da je taj otpor nešto čime se treba ponositi

U izjavi Komisije "Iustitia et pax" kaže se da bi "hrvatski antitotalitarizam" trebalo obilježavati na dan kad su se istarski Hrvati oduprli talijanskom fašizmu jer je 22. lipnja dan kad su komunisti na poziv Staljina i Kominterne ustali u obranu SSSR-a.

Mesić je rekao da biskup Košić ima pravo na svoje mišljenje, ali da je 22. lipnja "dan kad su se hrvatski rodoljubi uključili u obranu svoje domovine i branili je od okupatora".

"Jedino ako biskup Košić misli da dolazak talijanskih i njemačkih trupa u Hrvatsku nije okupacija. Možda se u tome ne slažemo. Ja smatram da je to bila brutalna okupacija i da se protiv te okupacije koja je dovela fašizam u Hrvatsku sa svim posljedicama, trebalo boriti. Treba uvijek naglasiti - to je nešto što je osvjetlalo obraz Hrvatskoj i biskupu Košiću", rekao je Mesić.

Povećati prihodovnu stranu proračuna otvaranjem radnih mjesta

Treba povećati prihodovnu stranu proračuna, ocijenio je danas predsjednik Republike Hrvatske Stjepan Mesić odgovarajući na pitanje novinara misli li da u Hrvatskoj postoje volja i konsenzus da se kroz proračun za 2010. godinu naprave potrebni rezovi u javnoj potrošnji.

"Jasno je da jedna Vlada ovisi o tome kako će proći proračun. Najbolje bi bilo da se o proračunu nađu rješenja kroz konsenzus", rekao je Mesić te naglasio da treba povećati prihodovnu stranu proračuna.

To se po njegovom mišljenju može učiniti tek otvaranjem novih radnih mjesta i stvaranjem nove vrijednosti.

"Inače, svi sudjeluju u jednom kolaču koji nije dovoljan. Zato treba povećati prihodovnu stranu", rekao je Mesić u izjavi za novinare tijekom sudjelovanja na konferenciji "Intermodalni (kombinirani) prijevoz i stvaranje novih vrijednosti u Hrvatskoj" u organizaciji Intermodalnog promotivnog centra (IPC).

'Izgubili smo previše vremena na topničke dnevnike'

Mesić je u utorak komentirao i medijske napise po kojima je glavni haaški tužitelj Serge Brammertz u svom izvješću Vijeću sigurnosti UN-a suradnju Hrvatske s haaškim sudom ocijenio nezadovoljavajućom, izrazio žaljenje što je "uopće došlo do ove situacije", ocijenivši da je Hrvatska izgubila previše vremena u pronalaženju dokumenata koje ne može pronaći

"Žao mi je da je uopće došlo do ove situacije jer smo daleko ranije mogli utvrditi, ako nekog dokumenta nema, tko je za njega bio odgovoran i pokrenuti proceduru da se utvrdi njegova krivnja i odgovornost i da podnese konzekvence", rekao je Mesić.

Prema njegovim riječima, predugo smo se zadržavali na stanju "pronaći ćemo nešto što ne možemo pronaći".

"Oni koji su za njih (topničke dnevnike) bili odgovorni nisu ih sačuvali, ili oni uopće nisu postojali. Ali, to je trebalo u jednoj proceduri utvrditi", rekao je Mesić.

Glasnogovornica glavnog haaškog tužitelja Olga Kavran nije u utorak željela komentirati sadržaj izvješća glavnog tužitelja Sergea Brammertza Vijeću sigurnosti UN-a koje će, prema pisanju nekih hrvatskih medija, biti negativno za Hrvatsku.

"Ne mogu govoriti o sadržaju izvješća dok ne bude objavljeno", izjavila je Kavran u telefonskoj izjavi za Hinu iz Haaga, te potvrdila je da je Brammertz poslao pismeno izvješće Vijeću sigurnosti kojemu će se usmeno obratiti 3. prosinca.

Prema pisanju hrvatskih medija, glavni haški tužitelj nije zadovoljan istragama i postupcima koje je Hrvatska poduzela u vezi s tzv. topničkim dnevnicima.