NADA ZGRABLJIĆ ROTAR

'Birali ste broj koji se ne koristi' govori vam šefica Vijeća HRT-a

17.03.2011 u 08:51

Bionic
Reading

Nada Zgrabljić Rotar i Milan Kujundžić od utorka su preuzeli kormilarenje Programskim vijećem HRT-a. Sveučilišna profesorica kao predsjednica, a ravnatelj KB Dubrava kao njezin zamjenik

I da nije bilo jednog davnog posjeta grobu Ante Pavelića u Madridu, na što je upozorio vijećnik Ivo Goldstein, moguće je da bi danas ravnatelj bio predsjednik, a profesorica zamjenik. No budući da obilazak posljednjeg počivališta 'mjeritelja kukuruza' nije bio plod mašte, Kujundžić je za jedan glas izgubio u drugom krugu.

Tako je već na prvoj sjednici Vijeće nastavilo tradiciju svojih prethodnika koji nikako nisu mogli pobjeći od toga pripadaju li poziciji ili opoziciji.

Nova predsjednica uvjerena je kako incident u prvoj minuti neće bitno utjecati na daljnji rad Vijeća, štoviše misli da je 'dobro da ljudi odmah kažu što misle tako da su odmah u startu načisto'.

'Nakon Vijeća njih su dvojica normalno razgovarala i mislim da ono što se dogodilo neće bitno utjecati na naš zajednički rad. Naše cijelo društvo je politizirano i polarizirano, ali mislim da ćemo naći zajednički jezik, jer misija je učiniti HRT još boljim i kvalitetnijim javnim RTV servisom', kazala je Zgrabljić Rotar

I dok je Kujundžić široj javnosti postao poznat, bez obzira što iza sebe ima diplome Pravnog i Medicinskog fakulteta te niz znanstvenih radova i nagrada, kada mu je 2003. Feral Tribune iskopao da je u pauzi između dvaju predavanja na Svjetskom kongresu gastroenterologa odlučio skoknuti do poglavnikova počivališta, Zgrabljić Rotar posebno pamte slušatelji Hrvatskog radija na kojem je kao spikerica radila punih 25 godina.

Misterij prezimena Rotar

Djevojačko prezime Nade Zgrabljić Rotarje Veselić. Udajom postaje Zgrabljić i to prezime pojavljuje se odosamdesetih godina prošlog stoljeća na njezinim svjedodžbama iz školastranih jezika, domovnici, na diplomi kada stiče titulu doktoraznanosti. Tek na osobnoj iskaznici izdanoj 2004. spominje seprezime Rotar. Njezini bivši kolege kažu kako je nakon razvoda izmislila idodala to prezime. Na naš upit otkud prezime Rotar, predsjednica Vijećarekla je kako ono nije izmišljeno i da postoji u obitelji njezina supruga.Zašto ga je dodala, nije željela reći. 

Iako taj posao ne radi od 2006. godine, kada se posvećuje sveučilišnoj karijeri i postaje zamjenica pročelnika na Odjelu za turizam i komunikacijske znanosti na Sveučilištu u Zadru, njezin se glas može i dalje svakodnevno čuti s druge strane 'žice'.

Naime, posudila ga je prije petnaestak godina T-Mobileu za najrazličitije vrste poruka na automatskim sekretaricama. Od 'korisnik trenutno nije dostupan', pa do 'birali ste broj koji se ne koristi'.

Rođena Beograđanka, gimnaziju je završila u Rovinju, a kao djevojčica željela je biti balerina ili glumica. Unatoč tome što je u gimnaziji plesala balet, pisala, glumila i postavljala predstave u kazalištu Gandusio, sasvim slučajno završila je u spikerskim vodama. U Zagrebu završava Filozofski fakultet – smjer komparativna književnost i fonetika.

'Ona je oduvijek težila znanstvenoj i sveučilišnoj karijeri. Spikerski posao bio je usputna stanica iako se u njemu dugo zadržala. Istina, dok je radila na HRT-u, magistrirala je i doktorirala na Filozofskom fakultetu, a u konačnici i stekla zvanje docenta', kazao nam je njezin bivši kolega želeći ostati anoniman.

Da doktorska titula može predstavljati problem na poslu, najbolje se uvjerio njezin bivši suradnik na HR-u Dubravko Sidor. Naime, kada je Zgrabljić Rotar doktorirala, u odjavi vijesti toga dana Sidor je rekao: 'Vijesti su čitali doktorica Nada Zgrabljić Rotar i Dubravko Sidor.'

'Iste sekunde zazvonio je telefon i nakon toga zvonio je čitav dan. Zvali su me svi, od portira do urednice Ivanke Lučev. Kao da sam napravio nešto krivo. Najzanimljivije je da ni Nadi nije bilo drago što sam naveo da ima titulu', kazao je Sidor.

Prije nego li je Hrvatsko društvo nezavisnih televizijskih producenata (HDNTVP) poduprijeti u kandidaturi za članicu programskog Vijeća, a SDP je službeno nominirati Zgrabljić Rotar se na HRT pokušala vratiti kao glavna ravnateljica. No njezine dvije prijave na natječaj prošle su nezamijećeno.

'Zgrabljić Rotar sam upoznao prije tri godine kada smo tražili moderatora za jedan okrugli stol na Weekend media festivalu u Rovinju. Pokazala se kao dobar izbor tada, a vjerujemo i da je danas kada smo je poduprli za članicu PV-a.

Za razliku od drugih koji su koncentrirani samo na Informativni program, ona ima širu sliku o HRT-u na kojem je provela dugi niz godina. Usto stručnjak je za medije', zaključio je predsjednik HDNTVP-a Nebojša Taraba.