postupak u saboru

Odbor za medije utvrdio kandidate za Programsko vijeće i NO HRT-a

14.06.2023 u 14:10

Bionic
Reading

Saborski Odbor za informiranje, informatizaciju i medije u srijedu je utvrdio listu sedmero kandidata za Programsko vijeće HRT-a te je izglasao prijedlog imenovanja Dajane Barbić za člana Nadzornog odbora HRT-a do kraja mandata.

Odbor za medije prihvatio je listu za izbor četiri člana Programskog vijeća na kojoj su Josip Čerina, Lidija Gašparović, Marko Gregur, Danijel Labaš, Antonija Petričušić, Rajko Stilinović i Luka Šuput, a odluku o izboru donijet će saborski zastupnici na plenarnoj sjednici.

Postupak izbora četiri člana Programskog vijeća pokrenut je jer predsjedniku Vijeća Zdravki Kedži i troje članova Lidiji Gašparović, Ivici Lučiću i Zorislavu Lukiću istječu mandati.

No, s druge strane, za natječaj za izbor jednog člana Nadzornog odbora HRT-a, raspisanog nakon što je razrješenje zatražio Davor Zoričić, javilo se četiri kandidata. Na prijedlog vladajućeg HDZ-a izglasan je prijedlog imenovanja Dajane Barbić o čemu će također odlučivati saborski zastupnici na plenarnoj sjednici.

Programsko vijeće HRT-a ima 11 članova, devet ih bira Sabor, dva kreativno osoblje HRT-a, a zastupa i štiti interes javnosti provođenjem nadzora programa javne radiotelevizije. Vijeće HRT-a sastaje se u pravilu jednom svaka tri mjeseca, a najmanje jedanput godišnje podnosi izvješće Hrvatskom saboru o svom radu i o provedbi programskih načela i obveza HRT-a utvrđenih zakonom i Ugovorom s Vladom.