slab interes

Samo sedam kandidatura za četiri člana Programskog vijeća HRT-a

07.06.2023 u 15:13

Bionic
Reading

Samo sedam kandidatura pristiglo je na javni poziv za izbor četiri člana Programskog vijeća HRT-a, no četiri su pristigle za jednog člana Nadzornog odbora HRT-a, doznaje se u srijedu u Hrvatskom saboru.

Postupak izbora četiri člana Programskog vijeća pokrenut je jer predsjedniku Vijeća Zdravki Kedži i troje članova Lidiji Gašparović, Ivici Lučiću i Zorislavu Lukiću istječu mandati.

Uz Gašparović, kandidati za Vijeće su Josip Čerina, Luka Šuput, Rajko Stilinović, Marko Gregur, Danijel Labaš i Antonija Petričušić.

Članove Vijeća mogli su kandidirati institucije, udruge i građani, a tko je koga ovom prilikom predložio za sada nije poznato, jer kandidature još nisu objavljene na saborskoj mrežnoj stranici.

Zanimljiv je podatak da je Petričušić, inače profesorica na zagrebačkom Pravnom fakultetu, donedavno bila članica Nadzornog odbora HRT-a.

Programsko vijeće HRT-a ima 11 članova, devet ih bira Sabor, dva kreativno osoblje HRT-a.

Mandat im traje četiri godine, a svake dvije imenuje se polovina njegovih članova. Ista osoba može najviše dva puta biti izabrana za člana Vijeća HRT-a.

Veće zanimanje pobudio je natječaj za izbor jednog člana Nadzornog odbora HRT-a, raspisan nakon što je razrješenje zatražio Davor Zoričić, imenovan u studenom prošle godine.

Kandidati su Krešimir Dabo, Alan Stjepko Sorić, Milorad Kardum i Dajana Barbić.

Koje kandidature zadovoljavaju propisane uvjete, odnosno tko će se naći na listama kandidata, u iduću će srijedu utvrđivati saborski Odbor za medije.